FOTO by Instagram @studiofreshboston / @ mariokociper / @archifla7

Zabava

Igra školice – naša najdraža igra iz djetinjstva

Mia Vodopija 16. srpnja 2021.

Igra je pogodna za razvoj vještina djece jer usavršava ravnotežu, koncentraciju i koordinaciju tijela

Igra školice je stara dječja igra popularna u cijelom svijetu, uključujući Hrvatsku. Igra se na tlu i spada u grupu igara sa skakanjem. Igra je pogodna za razvoj motoričkih vještina te se koristi u vrtićima i školama u nastavi fiskulture.

Razvoj igre

Ne zna se točno kad i gdje se igra pojavila. Spominje se u starim kineskim tekstovima iz 2357. Pr. Kr. te u kasnijim egipatskim i grčkim tekstovima. Već u Srednjem vijeku igra je bila rasprostranjena u čitavoj Europi, opisana u likovnim i literarnim djelima, kao na primjer u Rabelaisovom romanu Gargantua i Pantagruel.

Igra školice se može igrati tako da ju igra jedan igrač, ali se obično natječe u grupi. Igra je individualna, to jest svaki igrač igra za sebe, a igrači nastupaju jedan za drugim. Cilj igre je proći školicu po određenim pravilima. Pobjednik je igrač koji prvi prođe školicu.

Osnovna pravila

Na tlu se nacrta školica. Polja školice su najčešće kvadrati, a broj i veličina polja mogu se prilagoditi uzrastu. Uobičajeno je svako polje označiti brojem.

Igra školice se prolazi skakanjem, odnosno skakutanjem. Skakuće se na jednoj nozi u jednostrukim i na dvije noge u dvostrukim poljima (svaka noga u svom polju).

Rekvizit za igru je neki manji predmet, kao što je plosnat kamenčić i slično. Treba biti plosnat da bi se preciznije bacio i da se ne bi otkotrljao iz polja školice.

Ako igrač prođe čitavu školicu bez greške, nastavlja na isti način, bacajući kamenčić na sljedeće polje sve dok ne završi igru. Pobjednik je igrač koji prvi prođe kroz školicu. Ako je više igrača uspješno prošlo, igra se nastavlja dok se ne odluči tko je pobjednik.

Prednosti igre

Igra školice je pogodna za razvoj vještina djece jer usavršava ravnotežu, koncentraciju, koordinaciju tijela, preciznost bacanja. Usto, mlađa djeca uče crtanje i brojeve. Stoga mnogi vrtići i škole imaju školicu u nastavi tjelesnog odgoja.

Nadamo se da smo vas malo vratili u djetinstvo i da ćete pokazati djeci, ako već niste, kako se igra ova legendarna igra!