FOTO by Instagram @fubiz / @cntraveler / @visitzagrebcounty

Putovanja

‘Hrvatska Toskana’ – čarobno mjesto nadomak Zagreba

Una Lora Banjac 27. svibnja 2024.

Vrhunsko vino, brežuljci i savršena priroda… di ćeš bolje?

Gotovo da nema osobe koja nije čula za prekrasan talijanski dragulj – Toskanu. Područje koje obilježava prekrasna priroda, kulturna baština, vinogradi, odlična hrana i još bolja vina!

No, što kada bi vam rekli da i mi Hrvati imamo vlastitu ‘Toskanu’ nadomak Zagreba? Da, upravo tako!

Na samo 45 minuta vožnje od našeg glavnog grada nalazi se Plešivica, gorski masiv koji zahvaljujući dobroj orijentaciji i blagom terenu stvara idealno područje za uzgoj različitih sorti vinove loze, a samim time stvara i najbolje vinare koji proizvode vrhunsko vino.

Najvažnija vinogorja su Plešivica, Sveta Jana i Vivodina koja zahvaljujući velikoj nadmorskoj visini i strmim kosinama stvaraju prirodne uvjete idealne za uzgoj vinove loze.

Tako su tri najčešće vrste grožđa koje se koriste u proizvodnji vina vranac, plešivica i teran, a zahvaljujući karbonatnom tlu, sličnom onom iz francuske regije Champagne, upravo se na Plešivici proizvodi jedan od najboljih hrvatskih pjenušaca! Nemojte ni slučajno reći šampanjaca jer su oni karakteristični samo za francusku pokrajinu Champagne.

Vinari i vinogradari s Plešivice ističu se kao inovatori i profesionalci koji se ne boje pokušati nešto novo i drugačije tako da u ovome kraju možete kušati vina iz amfore i rose pjenušac!

Posebno je zanimljiva Plešivička vinska cesta na kojoj se nalazi oko 40 vinarija, a njezini vinogradi su na dijelovima specifičnog oblika zbog čega ih nazivaju još i plešivičkim amfiteatrima.

Ova je vinska cesta mjesto na kojem možete kušati brojne autohtone sorte, ali i one svjetski poznate poput chardonnayja, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota.

Osim vina, vinari u ponudi imaju i razne gastronomske delicije – tako ćete moći uživati u svježem siru, samoniklom bilju te žumberačkoj janjetini i teletini, a također možete probati i jela od divljači te domaće štrukle i roštilj.

Nadamo se da su vam navedene informacije dovoljna motivacija i poticaj da skoknete do Plešivice i priuštite si hrvatsku dozu toskanskog užitka.