FOTO by Instagram @visitcroatiarightnow / @telakmarko

Putovanja

Hrvatska je prva država u EU koja otvara granice za američke turiste

Krešimir Šustić 15. srpnja 2020.

Nadamo se kako će sezona biti barem malo spašena!

Netom nakon što smo pomislili da se situacija vezana za korona virus smirila i da ćemo napokon moći nastaviti sa životom, iznenada su počele pristizati nove mjere i ograničenja.

Kako bi održali turizam i pokušali zaustaviti pad gospodarstva, Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da se granica Lijepe naše ponovno otvara za turiste iz svih zemalja, uključujući i one iz SAD-a.

Najava je u suprotnosti s nedavnom zabranom putovanja američkih turista, čime je SAD isključen s popisa sigurnih zemalja čiji građani mogu putovati diljem Europe.

Ta vijest se brzinom munje proširila i na stranim portalima kao što je Insider i slično, te se nadamo kako će pomoći održati pozitivan trend koji je Hrvatska ostvarila na svjetskoj razini.

Posjetitelji koji ulaze u Hrvatsku dužni su ponijeti negativan test na COVID-19 napravljen unutar 48 sati, dokaz o smještaju i ispuniti putničku prijavu prije dolaska, a ukoliku nisu testirani, očekuje ih 14 dana izolacije.

Iako centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju izbjegavanje svih nebitnih međunarodnih putovanja u ovo vrijeme, čini se kako ćemo ipak vidjeti strane državljane uz našu obalu.

Turizam u Hrvatskoj posljednjih je godina u porastu, a prošle godine ostvareno je 94.812.813 noćenja stranih turista koje su privukle brojne prirodne ljepote i povijesne znamenitosti.

Nakon ukidanja ograničenja i mjera opreza, ponovno su se otvorili restorani, hoteli, parkovi i turističke destinacije, no turiste i lokalno stanovništvo poziva se da nose maske i drže se određene udaljenosti.