FOTO by Instagram @anantucketsummer / @garden_.lovers

Dekor

Hortenzija – raskošan cvijet koji svojim izgledom donosi sve blagodati proljeća!

Viktoria Mikulić 05. travnja 2023.

Nama su ljubičaste i plave nekako najposebnije...Koja je vaša omiljena boja?

Proljeće je godišnje doba u kojem sve procvjeta. Ovo pitoreskno razdoblje u godini na najljepši mogući način prikazuje pejzaž oko nas. Ponekad nam se čini da gledamo u sliku, a ne u realnost, promatrajući goleme parkove i livade prepune živopisnih cvjetova.

Narcise i njihova jarko žuta boja najefektniji su vjesnici proljeća!

Nakon što smo predstavili narcise bez kojih nam je dom nezamisliv, na red su došle još jedne ljubimice proljeća, divne hortenzije.

Jedna od najšarmantnijih ukrasnih biljaka idealna je za sadnju u vrtu ili na balkonu. Postoje dvije vrste cvatova hortenzije, a to su bujni cvatovi nalik na pompone i okrugli, pljosnati cvatovi s plodnim cvjetovima u sredini okruženim neplodnim cvjetovima.

Većina vrsta su grmovi, oko 1-3 m visoki, ostale su mala stabla i penjačice, koje mogu doseći do 30 m u visinu uspinjući se na stabla.

Hortenzije najčešće imaju bijele cvjetove, ali cvjetovi pojedinih vrsta također mogu biti plavi, crveni, ružičasti, svjetloljubičasti, ili tamnoljubičasti.

Boja cvjetova ovisi o pH vrijednosti tla, odnosno ako je tlo kiselo cvjetovi će biti plavi, ako je tlo neutralno cvjetovi će biti blijedi, a ako je alkalno bit će ružičasti ili ljubičasti.  Stoga, kada poželite promijeniti boju cvjetova svoje hortenzije to uradite jednostavnom promjenom kiselosti tla.

One zahtijevaju redovito zalijevanje, što je posebno bitno za vrijeme visokih ljetnih temperatura kada ih je potrebno zalijevati ujutro i navečer. Na sreću odmah nakon zalijevanja njihovo uvelo lišće ponovno će živnuti.

Jedan od glavnih savjeta prilikom kupnje hortenzija je da iste uvijek kupite procvjetale iz veoma jednostavnog razloga – jedino tako ćete odmah znati koju vrstu, kojeg cvijeta i boje kupujete.

Nema ljepšeg ukrasa za interijer od svježe ubranog cvijeća. Ono ne samo da će upotpuniti ambijent, već će donijeti dašak prirode u vašu svakodnevicu. Na Instagramu smo pronašli mnoštvo šarenih primjeraka i ideja gdje ih zasaditi.

Ako ipak niste osoba za ovakve pothvate i umjesto DIY tehnika, radije si svakog vikenda priuštite buketić cvijeća, onda vam samo još možemo reći da se previše ne dvoumite jer s osebujnim hortenzijama definitivno ne možete pogriješiti.