FOTO by Mango

Moda

High-street komadi nadahnuti egzotikom orijentalne gracioznosti kimona

admin 15. lipnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Asociraju nas na egzotiku dalekog Japana, na lijepe gejše koje ispod drveta Sakure prebiru po žicama tradicionalnog japanskog instrumenta shamisena, na delikatnu ljepotu i vrhunsko umijeće, na luksuzne materijale i veo mistike koji obavija životni stil gejši, tih gracioznih zabavljačica i umjetnica drevnog japanskog plesa i glazbe.

Riječ kimono je sastavljena od japanskih riječi kiru, što znači „nositi” i mono,što znači „stvar”, te doslovno znači „nešto što se nosi.

U početku je izraz korišten za odjeću, ali se kasnije počinje koristiti isključivo za japanski kimono.

Nekoć standard u japanskom odijevanju, kimono se danas najčešće nosi samo u posebnim prigodama, poput vjenčanja ili proslava mature.

Može biti jako skup, a ako izlazi iz radionice nekog renomiranog majstora, njegova cijena može iznositi i preko 10 000 dolara! Obi (pojas) je također skup, a može koštati nekoliko tisuća dolara.

Većinom ga nose žene i pritom često unajmljuju stručnjake da im pomognu jer odijevanje kimona zahtijeva naizgled beskrajna uvlačenja, omatanja i zatezanja.

Kimono se uvijek nosi tako da je lijeva strana preklopljena preko desne i učvršćuje obijem (pojasem).

Ispod kimona se mogao nositi još jedan, bijeli, od kojeg se vidi samo nekoliko centimetara.

Prvi primjerci laganih, podstavljenih, raskošno oslikanih kimona stigli su u Europu potkraj 17. stoljeća na brodovima nizozemske tvrtke Dutch East India Company.

Unatoč pobuđenom interesu, bili su teško dostupni pa se fascinacija tim jedinstvenim komadom proširila Zapadom tek potkraj 19. stoljeća, kada je na valu entuzijazma za japansku umjetnost i dizajn londonska robna kuća Liberty & Co poklonicima japonizma ponudila kimono-haljine svih mogućih boja i uzorka, koje su se specijalno za njih izrađivale u Japanu.

Mango 449,90 kuna

Suvremena modna industrija riječ kimono često koristi za moderne odjevne predmete, koji su na određeni način inspirirani japanskom tradicijom i kulturom, a zaljubljenice u modu vrlo jednostavno su ga inkorporirale u svoj modni stil, pritom koristeći njegovu eleganciju za začin street style-a ili za isticanje gracioznosti u večernjim kombinacijama.

Mango 349,90 kuna

Iz radionica dizajnera Manga i Zare proizašli su ovi elegantni komadi inspirirani kimonom. Fluidne kimono-haljine koje slobodno padaju uz tijelo, svilene zelene hlače visokoga struka sa romantičnim lila ružicama ili haljina istog takvog motiva oduševit će ljubiteljice orijentalnog dizajna.

Nadahnuti motivima cvijeća, prirode i svile savršen su izbor za ljetne zabave pod vedrim nebom i zvijezdama.