FOTO by Instagram @laboutique_groznjan / @nikolina.travellife

Putovanja

Grožnjan – pitoreskni umjetnički grad kao najromantičniji bijeg za vikend!

admin 14. svibnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

U riznici starih istarskih legenda postoji jedna koja kaže kako su nekada davno, prije nego što su Istru naselili ljudi, u dolini Mirne živjeli divovi. Glavni div bio je div Dragonja (ime istarske najsjevernije rijeke) zvan i div Orač, jer je zaorao brazdu od Ćićarije prema moru. Kroz brazdu je počela teći voda koju je div Dragonja prozvao rijekom Mirnom.

Potom su divovi izgradili niz gradova u Istri kao što su Motovun, Vrh, Sovinjak, Oprtalj, Završje, Roč i Grožnjan.

U sjevernoj Istri smjestio se romaneskni srednjovjekovni gradić Grožnjan.

Brežuljak okružen terasama maslinika i vinograda zapravo je pješčaničko uzvišenje nastalo usijecanjem tla što su ga prouzročila dva potoka: Kanistran i Pistion.

Iz Grožnjana se pruža pogled na dvadesetak okolnih istarskih mjesta, na dolinu Mirne, ali i na more od Novigrada do Umaga. U Grožnjanu je stalno nastanjeno nešto manje od 200 stanovnika, a od mora je udaljen svega petnaestak kilometara.

Zbijene kućice i kaštel ukazuju na njegovu srednjovjekovnu prošlost, a gotovo svaki ulaz čuva neku svoju priču o drevnoj Graeciniani.

Nekada važna Mletačka utvrda i regionalno središte, Grožnjan je danas grad umjetnika i jedna od najpoželjnijih destinacija za kreativni odmor. S izgradnjom pruge u 20. stoljeću, stanovnici koji su se primarno bavili poljoprivredom okreću se k ubrzanom razvoju trgovine i turizma.

Osim mnoštva umjetnika koji svake godine dolaze u grad, česti gosti su i gurmani i ljubitelji vina koji posjećuju lokalne restorane i lokalitete agroturizma.

Početak svibnja je razdoblje kada se ovaj, inače pomalo uspavani gradić budi i pretvara u živopisnu pozornicu, a glavni akteri postaju glumci, glazbenici, slikari, kipari i zaljubljenici u umjetnost.

Grožnjan ljeti diše i živi za glazbu, labirintom njegovih ulica šire se zvuci jazza i klasike, gitara i glasovira, violina i violončela, djece i odraslih. Njegov umjetnički procvat počeo je 1965. godine kad su u prazne kuće koje su napustili Talijani nakon II. Svjetskog rata uselili umjetnici iz svih krajeva svijeta.

U Grožnjanu je danas dvadesetak galerija i studija, a među domaćima i turistima postao je poznat kao “grad umjetnika”. Nađe su tu vrijednih umjetnina, od divnog starog namještaja do djela mladih slikara. Vrata svih galerija gotovo da su otvorena non- stop.

Također treba spomenuti da je ovaj gradić sjedište Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži i Likovnog kruga Grožnjana i okolice.

Ako više spadate u ljubitelje avantura i sporta i za vas će se naći pokoja intenzivnija aktivnost. Područje izvan strogog centra grada u proljeće je pogodno za aktivni odmor jer sadrži brojne stazice za pješačenje ili vožnju biciklom.