FOTO by Instagram @wirliebengraz

Putovanja

Graz – omiljena shopping destinacija malih i velikih

Mia Vodopija 27. kolovoza 2021.

Svi se sjećamo putovanja u Graz kada smo bili djeca...

Sjećate li se kada ste u kasnim 90-ima i ranim dvijetisućitim išli s roditeljima u shopping u Graz? Mnogima je prvo iskustvo s modnim švedskim divom, H&M-om, bilo upravo u Grazu. Iako danas u Hrvatskoj imamo H&M trgovine, Graz nam je ostao u lijepom sjećanju.

Zbog pandemije korona virusa nismo mogli putovati, ali sada, kada su brojke male, kada se ljudi savjesno cijepe i nose maske,  vozite se 2.30 sata bez straha.

Flixbusom možete ići do Graza već od 119,00 kuna – bila bi šteta da ne iskoristite naredne slobodne vikende s ovako dobrim cijenama!

Ovaj drugi najveći grad Austrije je povijesni grad u južnoj regiji Štajerskoj, te ima ponešto za svakoga, posebno za ljubitelje hrane, ljubitelje povijesti i ljubitelje prirode.

Gdje kupovati u Grazu?

Grazov epikurejski način života daje nam do znanja da mještani vole uživati ​​u finim stvarima. Ovo su neka od mjesta na kojima ćete zateći fashionistice i trendsetterice!

Kastner & Öhler

Glavna robna kuća u Grazu smatra se jednom od njegovih glavnih atrakcija. Ima više od stoljeća povijesti i još uvijek stoji kao ključno mjesto susreta lokalnog stanovništva. Kastner & Öhler, nazvan po dva osnivača trgovaca, nosi sve od tehničke opreme za penjanje do najnovijih dizajnerskih kolekcija i poziva vas na sate shoppinga.

Fanovi Primarka i H&M-a neće moći izaći iz ove glavne robne kuće. Ako kupujete za djecu, ne propustite peti kat koji nudi zemlju čudesa kvalitetnih igračaka i dječje odjeće. Završite svoje veselje uz piće ili užinu u Freiblick-u, panoramskom restoranu na krovu sa zadivljujućim pogledom na grad.

Moser

Ako tražite dobre knjige (ili ste samo ljubitelj lokalnih knjižara), krenite u Moser. Tri kata knjiga unutar lijepe gradske kuće mogu natjerati svakog književnog štrebera da potroši svoj cijeli budžet.

Ako niste tečni u njemačkom, ne bojte se. U prizemlju se nalazi veliki izbor knjiga na engleskom jeziku. Oznake, kalendare i druge male darove lako je ponijeti kući i ne zahtijevaju da otvorite Google prevoditelj.

Mariahilfer Strasse

Na lijevoj obali rijeke Mur, mlada i moderna kreativna scena nastanjuje četvrti Lend i Gries. Ušuškana iza Kunsthausa (muzeja suvremene umjetnosti), trgovačka ulica s lokalnim dizajnerima i otkačenim sitnicama čini savršeno odredište za suvenire.

Schullin

Draguljar Schullin opskrbljuje grad svojim kreacijama od zlata, srebra i dijamanata od 1802. Danas njegova roba ne može biti popularnija, s finim nakitom u svakom cjenovnom rangu. Bit će vam teško pronaći modernu ženu u Grazu bez Schullinovog dizajna koji joj visi s vrata ili zapešća, stoga se pridružite trendy Austrijankama i ukrasite se u elegantnim kreacijama.

Gdje jesti u Grazu?

Nakon što ste prošetali Kunsthausovim izložbenim prostorijama zaslužili ste izvrstan ručak. Jedan od specijaliteta Graza je sočna pržena piletina, često poslužena s ukusnom rižom ili krumpirom. Nabavite opaku prženu piletinu (i druge lokalne grickalice) u Der Steireru, samo nekoliko minuta hoda niz rijeku.

Tamo ćete pronaći i restoran Salon Marie s blagovaonicom osvijetljenom lusterima i jelovnikom za ručak koji se svakodnevno mijenja. Salon Marie daje austrijski zaokret međunarodnim vrhunskim restoranima.

Ako je vrijeme lijepo, možete otići na planinu Schlossberg s košarom za piknik koju pripremaju Graz Tourist Information! Košaru s regionalnim proizvodima preuzmite na adresi Herrengasse 16 – samo je naručite dan unaprijed.

Nadamo se da smo vas inspirirali na odlazak u ovaj prekrasni grad koji vrijedi barem jednom posjetiti!