Iće & piće

Graševina bez granica – pozivamo vas na prvu internacionalnu konferenciju!

Viktoria Šafranić 26. lipnja 2017.

Koje su to najzastupljenije sorte Graševine te koje sve različite stilove sorta nudi, imat ćete priliku saznati ove subote, točnije 1. srpnja

Tijekom nedavnog Simpozija o graševini, u Kutjevu se raspravljalo o brojnim i značajnim pitanjima s kojima se proizvođači graševine svakodnevno susreću. Aktivnosti vezane za afirmaciju graševine se nastavljaju i to prvom INTERNACIONALNOM KONFERENCIJOM O GRAŠEVINI – Graševina bez granica, koja će se 1. srpnja održati u Zagrebu.

Nositelj projekta ove iznimno značajne konferencije, koja se po prvi puta održava je udruženje vinarstva pri HGK – „Vina Croatia – Vina Mosaica“, a partner je udruga Graševina Croatica.

Promenadno kušanje vodećih hrvatskih i inozemnih proizvođača graševine koje će se održati u hotelu International, Miramarska 24, Zagreb namijenjen je svim ljubiteljima vina, a ulaz je besplatan uz prijavu prilokom dolaska.

Cilj Festivala je potaknuti javnost na prepoznavanje vrijednosti naše najzastupljenije sorte Graševine kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Ovom konferencijom cilj je pokazati i ljubiteljima vina, ali i stručnoj javnosti različitost stilova koje graševina kao sorta nudi. Graševina je prikladna i prepoznata kao svakodnevno vino idealnog omjera cijene i kvalitete, a potvrdila se i kao prestižno, iznimno vrijedno vino različitih stilova poput izbornih berbi prosušenih bobica ili pjenušaca.

Cilj konferencije je da posjetitelji steknu uvid u stilske i kvalitativne potencijale graševina Hrvatske i graševina okolnih zemalja.

Posjetitelji će moći od 11:00 do 18:00 sati kušat graševine i ostala vina iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Austrije! U sklopu jednodnevne konferencije održat će se i radionice s vođenim kušanjem.

Prve subote u srpnju Zagrepčani i mnogobrojni gosti grada, imat će priliku kušati odabrane etikete proizvođača graševine i ostalih vina iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.