FOTO by Instagram monii_k.86 / kate_stipina / studio_cvit

Dekor

Grane cicamace – neodoljivi klasik i najpoželjnija uskršnja dekoracija

Daria Lovrić 31. ožujka 2023.

Omiljene dekorativne grane koje unose dašak proljeća u svaki dom

Grane vrbe, poznatije u narodu kao cicamace, idealan su detalj u svakom interijeru. Cvjetovi vrbe sakupljeni u svatove ili „mace“ su sitni i mekani, ali vrlo izdržljivi. Cicamace nisu zahtjevne i iako vole vodu i puno svjetla, prednost im je što mogu i bez vode.

https://www.instagram.com/p/CMsGxafsVNS/

Ova posebna vrba raste kao manji grm ili manje drvo u nizinskim šumama na vlažnim staništima u blizini rijeka i jezera. Najljepša je u ožujku i često za nju kažu da je jedan od najljepših vjesnika proljeća. Mnogi je imaju u svojim dvorištima, a vrlo lako se na nju može naići tijekom šetnje. Buket cicamaca možete pronaći i na tržnicama ili u cvjećarnicama.

https://www.instagram.com/p/CaMsVCKsF59/

Iako nisu rezervirane isključivo za uskršnje doba, definitivno su neizostavan detalj. Mnogi vaze ukrašavaju cicamacama i na njih dodaju malena ukrasna jaja koja vise s grančica. Posebno su popularne i cicamace u bojama.

https://www.instagram.com/p/Bg6bx7vhLE7/

Upravo zbog svoje jednostavnosti i izdržljivosti vrlo ih je lako kombinirati s ostalim proljetnicama i odlično se uklapaju u svaki stil uređenja.

Minimalistice obožavaju ove mekane čupave izdanke jer su dovoljno upečatljivi da oplemene svaki kutak. Vodite li se onim manje je više, jednostavno ih stavite u staklene vaze.

https://www.instagram.com/p/BR6iVX4BPBj/

Duge grane elegantno će izgledati u vazama na podu, dok one kraće stavite na stol ili komodu.

Radi neutralnog tona cicamace se odlično slažu s tulipanima, narcisima i drugim proljetnicama. S obzirom da mogu dugo preživjeti bez vode, od grančica možete oblikovati i kružni vijenac.

https://www.instagram.com/p/CKv4kPpsPoO/
https://www.instagram.com/p/CMfcOU1sgR1/

Kako bi obogatili izgled vaših cicamaca dodajte im ukrase poput mašni ili lampica. Volite li više shabby chic izgled stavite ih u lončić.

https://www.instagram.com/p/CaNZ7mGtvhi/