FOTO by Instagram @oliveoilandlemons

Dekor

Glade limited edition mirisi zaslužni za najposebniju zimsku čaroliju u vlastita četiri zida!

Viktoria Mikulić 24. studenoga 2020.

Uz ove divne novitete, donosimo i recept za najsočniji tart od jabuke!

Kada domom zavlada miris medenjaka, klinčića, kuhanog vina, cimeta i pite od jabuke, znamo da je Advent iza ugla.Vrijedne ručice naših mama i baka i ove će sezone neumoljivo raditi kako bi na blagdanskom stolu prevladavalo obilje okusa.

Uz slastice koje planiramo pripremiti, sigurni smo da mnogi već naveliko razmišljaju o prigodnom dekoru koji ne samo da će ukrasiti interijer, već će unijeti toplinu u svaki ambijent.

To ne mora biti ništa skupo ni preveliko, da bismo doživjeli čar blagdana. Najvažnije su sitnice koje su oku gotovo nevidljive, a koje toliko doprinose u nadolazećim danima.

Mi smo svoje favorite pronašli u novoj Glade limitiranoj ediciji pod nazivom ‘Zimska čarolija’, čiji nas mirisi asociraju na zemlju Djeda Mraza, daleku Laponiju, na snježne brežuljke kojima jure saonice u društvu soba Rudolfa, na mirisnu kolibu u kojoj Baka Mraz isprobava autentične kulinarske recepte, na dobru djecu koja ispisuju svoje želje na komad papira, na pisma koja patuljci vješto sortiraju i naposljetku, na sve nas koji smo ove godine više no ikada svjesni da je život dragocjen, i da su dobrota i nesebičnost naš najjači adut, ono čime se trebamo dičiti…

Ako smo vam barem malo uspjeli predočiti novitete s potpisom Gladea, onda nam dopustite da vam predstavimo kompletan asortiman koji se sastoji od Arctic Apple Pie, Merry Berry & Bright i Frosted Candy Cane linije, a koji sadrži mirisne svijeće i osvježivače zraka.

KLASIČNI S MODERNIM ZAOKRETOM

Arctic Apple Pie spoj je najfinijih blagdanskih mirisa poput jabuke, vanilije i cimeta. Toplina vijori u zraku dok mirisi hrskavih jabuka, cimeta i muškatnog oraščića ispunjavaju vaš dom ugodnim mirisom.

Merry Berry & Bright donosi rapsodiju okusa kao što su crvene bobice, kuhano vino i cimet. Miris kuhanog vina, sjajnih agruma, sočnog voća i topli začini stvaraju radostan i svečan osjećaj. Neka vas ponese.

Frosted Candy Cane limitirana serija zavodljiva je kombinacija peperminta, karameliziranog šećera I kreme od vanilije. Oblaci slatkog peperminta. Nezaboravno vrijeme uz neodoljive note vanilije, karamele i samo kapljicom bademovog mlijeka.

Predlažemo da svaki iskoristite za jednu prostoriju u vašem domu, kako bi se blagdanski mirisi iz kuhinje proširili posvuda…

Ako i vi želite najljepše božićne mirise u vlastitom domu, odaberite jedan od tri Glade mirisa o kojima više možete doznati putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Kako bismo vas dodatno motivirali da ovih blagdana zasučete rukave i svojim najmilijima pripremite deset za pamćenje, donosimo recept za najukusniji tart od jabuke, koji će zadovoljiti i najistančanija nepca.

Sastojci za tijesto:

  • 125g maslaca
  • 50g šećera
  • 200g oštrog brašna
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
  • 2 velike žlice hladnog mlijeka

Sastojci za nadjev:

  • 4 veće kisele jabuke
  • 4 žlice šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 žlica ribane limunove korice
  • cimet po okusu
  • marmelada po želji
  • 1 šaka suhih brusnica namočenih u vrućoj vodi

Sastojci za ukrašavanje:

  • 2 lijepe velike jabuke
  • limunov sok
  • 2 – 3 žlice šećera

Priprema:

1. Pećnicu uključimo na 200°C.

2. Za početak, maslac (omekšali) pomiješamo sa šećerom. Potom dodamo žumanjke pa brzo miješajući dodajemo brašno. Kad dobijemo grudastu smjesu, dolijemo mlijeko, zamijesimo i oblikujemo kuglu. Zavijemo ju u foliju i stavimo u frižider.

3. Kalup za pite s nazubljenim rubom namažemo s maslacem i posipamo oštrim brašnom i stavimo hladiti u frižider.

Priprema nadjeva i obloge:

1. Ogulimo jabuke – četiri jabuke razrežemo na manje šnite i dinstamo na laganoj vatri s koricom limuna, šećerom, vanilin šećerom i cimetom dok ne dobijemo kašicu (ovako marinirane s limunom mi imaju finiju aromu i ne potamne).

2. Skinemo s vatre i umiješamo namočene brusnice i nekoliko žlica marmelade. Ostavimo da se hladi.

3. Preostale dvije jabuke razrežemo na četvrtine pa ih izrežemo na tanke listiće. Jabuke zatim posipamo s malo šećera i poprskamo s limunovim sokom. I tako dok ne potrošimo sve jabuke.

4. Ohlađeno tijesto izvadimo iz folije, razvaljamo na 3-4 mm debelo u veličini kalupa. Valjkom ga prenesemo u kalup, pa utisnemo krajeve prstima da budu valoviti, a onda vilicom probodemo tijesto.

5. Ohlađenu jabučnu kašicu sipamo do ruba u kalup i stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu.

6. Sada temperaturu smanjimo na 180 °C i pečemo cca 15 minuta ili dok rub tijesta dobije svijetlo smećkastu boju.

7. Na pečeno tijesto počnemo s listićima jabuke oblagati u obliku cvijeta najprije vanjski rub pa prema sredini. Sredinu cvijeta ukrasimo s brusnicom.

8. Nekoliko žlica marmelade ugrijemo (ja sam u mikrovalnoj) i s tako rastopljenom marmeladom pažljivo, da se ne pomaknu, premažemo šnitice jabuka.

9. Vratimo nazad u pećnicu 15-ak minuta da se marmelada zapeče.

Posluživanje

Dobro ohlađeni kolač narežemo i poslužimo.

U slast!