FOTO by Poetica

Iće & piće

GIN infuziran Vrgoračkom jagodom je novi hit iz Poetica destilerije

admin 20. svibnja 2023.

Gin i jagode - dobitna ljetna kombinacija

Danas smo imali pozivnicu za odličan event lansiranja Poetica Summer Sonnet gina infuziranog Vrgoračkom jagodom. U polju mirisnih jagoda, uz likovnu radionicu i radionicu poezije, najavljeno je i guštanje u koktelima i odličnom cooking show-u.

U jagodnjaku, u prekrasnom Vrgoračkom polju, uz glazbu akustičnih gitara i slikanje portreta trebao je biti predstavljen novi gin iz linije Poetica destilerije, gin infuziran Vrgoračkom jagodom.

Poetica gin s jagodom

A onda su nam javili da je događaj odgođen jer je na žalost jagodnjak poplavljen, a da alternativnu lokaciju ne namjeravaju koristiti jer nije primjereno raditi event takvog tipa dok je cjelokupna poljoprivredna proizvodnja mjesta u kojem žive i rade u ozbiljnim borbama s bijesom prirode koja je poplavila sva tri polja koja okružuju Vrgorac.

Novi gin iz Poetice smo ipak kušali, u malo manje interesantnom ambijentu od predviđenog ali nas je instantno odveo na zamišljenu lokaciju mirisnog jagodnjaka u sunčanom danu, uz hrpu dragih ljudi i koktel majstora.

Poetica gin s jagodom

Treća etiketa gina iz Poetica destilerije

Ovaj gin je nastavak linije, treća etiketa u nizu. Nakon Poetica Ginuine London dry gina, Poetica Winter Ballad zimskog gina, ovaj treći je pravi ljetni hit. Vizualno i prezentacijski ga karakterizira sličan dizajn etikete s prepoznatljivim centralnim dijelom kojem nedostaju riječi.

Upisom riječi dobije se stih, u ovom slučaju dio soneta, koji prenosi vašu personaliziranu poruku. I ono što je genijalno kod svake boce Poetice je to što je taj centralni dio elektrostatička naljepnica koja je odvojiva od boce i koja se može koristiti kao suvenir naljepnica na različitim površinama ili kao bookmark, što je originalno i zamišljeno u njihovoj kreativnoj agenciji Fabula iz Rijeke.

Poetica gin s jagodom

Jagoda u omiljenom piću kao izvrsna podloga za more, sunce i plažu.

Jako smo nestrpljivi doći na more, sjesti pod suncobran na plaži i uživati u različitim kombinacijama gina i jagode. Preporučili su nam da ga kombiniramo za svježim jagodama, pjenušcem i mediteran tonicom, uz puno leda i malo svježe mente. Ali, u kojoj god varijanti da volite uživati u ginu, Poetica infuzirana Vrgoračkom jagodom će vas oduševiti.

Njegov karakter London dry gina održava borovica ubrana u selu Majići u Vrgoračkom kraju koja je i dalje dominantan prvi okus koji i trebate doživjeti u ovakvom tipu pića. Provokativni okus borovice se nastavlja laganim citrusnim i svilenkastim herbalnim notama, da bi sve završilo pomalo vanilija after tasteom jagode koji se dugo zadržava na okusnim pupoljcima.

Poetica gin s jagodom

Zanimljivi koncepti i titual Croatian gin distillery of the year iz Berlina

Poetica nas je razmazila svojom kreativnošću, ali svojom novom konceptnom suradnjom sa Premis tvornicom sladoleda su dodatno podignuli ljestvicu. Već smo pisali o Premis&Poetica Gin IceCream čije su okusne karakteristike jako interesantne.

GIN ICECREAM by Premis&Poetica – sladoled koji otvara ljetnu sezonu!

Ali ono što je možda i interesantnije je koncept serviranja koji povezuje posude rađene od Biokovskog kamena u kojima je sladoled serviran, Poetica InkFusion gin, sladoled i sladoledni preljev i ono najvažnije – vašu kreativnost.

Poetica gin s jagodom

Sve navedeno je servirano na pergament papiru, uz dodatak koloritnih začina, kista i pera. Sve to, dok uživate i istražujete okuse sladoleda, koristite za slikanje na pergamentu i pisanje vlastitih stihova preljevom za sladoled, ginom koji služi kao tinta i začinima koji daju kolorit.

Uz ovakav pristup i kvalitetu proizvoda koje su nam do sada predstavili nije nas iznenadilo da su na međunarodnom ocjenjivanju jakih alkoholnih pića u Berlinu proglašeni najboljom Hrvatskom gin destilerijom. Kažu iz Poetice da je ovo veliko međunarodno priznanje za njihov rad, a mi dodajemo da je za nas bilo očekivano i da vjerujemo da je to tek prvo u nizu službenih priznanja.

Poetica gin s jagodom

Naravno da su najavljeni i nove, zanimljive etikete

Kako smo i pretpostavili, najavili su nam za ovu godinu još dvije etikete na kojim rade. Poetica Special Barrel aged Old Tom gin je posebni odležani gin koji će, u limitiranoj seriji, biti dostupan kroz par mjeseci, ovisno o potrebi za odležavanjem.

Ovaj eksperiment je nastao u suradnji sa Vinarijom Gašpar također iz Vrgorca, u čijim je bačvama, nakon završenog procesa barikiranja lokalne sorte Trnjak, na odležavanje, u prosincu 2022 stavljen Poetica gin. Osim toga najavljen je i još jedan koncept proizvod u suradnji sa TZom iz Postira sa otoka Brača, koji organizira šesto po redu Svjetsko prvenstvo u branju maslina, za koje Poetica radi gina na bazi masline koji će biti službeni spirit prvenstva.

Poetica gin s jagodom

Na kraju se želimo pridružiti željama iz Poetice da šteta od poplava za Vrgoračke poljoprivrednike bude što je moguće manja i da zadrže optimizam, a prenosimo i njihovu veeelikuuuuu zahvalu barba Juri iz OPGa Grbavac koji nam je na vrijeme, prije poplave, osigurao jagode da ovo ljeto možemo uživati u sjajnom Poetica Summer Sonnet ginu.

I da, dostupan je od ponedjeljka. Ljeto može početi, sada! Za više informacija posjetite i Poetica društvene mreže Facebook i Instagram.