Recepti

Financier – najsočniji kolač uz kavu!

Nina Stojanov 02. rujna 2022.

Jeste li čuli za slastice zvane “Financiers”?

Financiers su poznate francuske slastice koje se većinom rade u manjim pravokutnim kalupima ili poput muffina.

Francuzima su oni zabavni kao finger food na zabavama, a ja sam ih pretvorila u kolač uz kavu u popodnevnim satima.

Izrađuju se od maslaca, mljevenog badema, dodaju se arome i voće. Nećete pogriješiti s bilo kojim orašastim plodovima koji zaista na kraju daju predivan pun okus.

financier kolač

Predivna struktura tijesta koju sam već unaprijed isplanirala doraditi sa citrusnim notama i upotpuniti sa preljevom od malina.

Maline i bademe, ako ste sretnik – imat ćete domaće. Ne postoji ljepši sezonski miris voća od malina, zar ne?

RECEPT: Nutella Cheesecake za bolji početak tjedna!

Ovo je kolač za svaki dan, bilo kada. Čisto obožavanje!

financier kolač

U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci za biskvit:

  • 100 g maslaca
  • 90 g šećera u prahu
  • 30 g glatkog brašna
  • 100 g mljevenih badema
  • 1 žlica arome vanilije
  • 1 prašak za pecivo
  • Korica naribanog limuna
  • 1 žlica soka ocijeđene naranče
  • 3 bjelanjka
  • Otprilike šaka malina ( možete staviti i više ako želite )

Sastojci za preljev (umak):

  • 150 g malina
  • 3 velike žlice šećera
  • 2 žlice gustina
  • 100 ml vode
  • 1 vanilin šećer
financier kolač

Priprema:

Maslac je potrebno otopiti i nastaviti zagrijavati dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Maknite ga s vatre i izlijte u hladnu posudu da zaustavite zagrijavanje.

Dodajte ostale sastojke lagano miješajući pjenjačom. Miješajte sve dok se sastojci potpuno ne sjedine.

Pravokutni kalup premažite s maslacem i posipajte lagano brašnom. Smjesu za biskvit ulijte u kalup i stavite u hladnjak na sat vremena.

Ugrijte pećnicu . Stavite peći kolač na 180 °C stupnjeva oko 25 minuta.

Ohladite kolač, zatim ga izvadite iz kalupa.

Maline stavite kuhati sa šećerom i vanilin šećerom. Gustin izmiješajte s vodom i dodajte ga malinama. Kuhajte kratko miješajući sve dok se nadjev ne zgusne.

Kolač izrežite na kriške i poslužite s umakom. Ukrasite kolač s nekoliko svježijih malina.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!