Financier – najsočniji kolač uz kavu!
Jeste li čuli za slastice zvane “Financiers”?
Financiers su poznate francuske slastice koje se većinom rade u manjim pravokutnim kalupima ili poput muffina.
Francuzima su oni zabavni kao finger food na zabavama, a ja sam ih pretvorila u kolač uz kavu u popodnevnim satima.
Izrađuju se od maslaca, mljevenog badema, dodaju se arome i voće. Nećete pogriješiti s bilo kojim orašastim plodovima koji zaista na kraju daju predivan pun okus.
Predivna struktura tijesta koju sam već unaprijed isplanirala doraditi sa citrusnim notama i upotpuniti sa preljevom od malina.
Maline i bademe, ako ste sretnik – imat ćete domaće. Ne postoji ljepši sezonski miris voća od malina, zar ne?
Ovo je kolač za svaki dan, bilo kada. Čisto obožavanje!
U nastavku pročitajte sastojke i recept.
Sastojci za biskvit:
- 100 g maslaca
- 90 g šećera u prahu
- 30 g glatkog brašna
- 100 g mljevenih badema
- 1 žlica arome vanilije
- 1 prašak za pecivo
- Korica naribanog limuna
- 1 žlica soka ocijeđene naranče
- 3 bjelanjka
- Otprilike šaka malina ( možete staviti i više ako želite )
Sastojci za preljev (umak):
- 150 g malina
- 3 velike žlice šećera
- 2 žlice gustina
- 100 ml vode
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Maslac je potrebno otopiti i nastaviti zagrijavati dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Maknite ga s vatre i izlijte u hladnu posudu da zaustavite zagrijavanje.
Dodajte ostale sastojke lagano miješajući pjenjačom. Miješajte sve dok se sastojci potpuno ne sjedine.
Pravokutni kalup premažite s maslacem i posipajte lagano brašnom. Smjesu za biskvit ulijte u kalup i stavite u hladnjak na sat vremena.
Ugrijte pećnicu . Stavite peći kolač na 180 °C stupnjeva oko 25 minuta.
Ohladite kolač, zatim ga izvadite iz kalupa.
Maline stavite kuhati sa šećerom i vanilin šećerom. Gustin izmiješajte s vodom i dodajte ga malinama. Kuhajte kratko miješajući sve dok se nadjev ne zgusne.
Kolač izrežite na kriške i poslužite s umakom. Ukrasite kolač s nekoliko svježijih malina.
U slast!
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!