FOTO by IMDb

Film

Filmski adventski kalendar – neka odbrojavanje započne

admin 01. prosinca 2023.

Donosimo 24 božićna filma, po jedan za svaki dan!

Danas kreće najslađe odbrojavanje u godini, ono u kojem križamo 24 dana i s nestrpljenjem iščekujemo badnju večer koja sa sobom nosi nešto čarobno.

Nadamo se da ste na svom adventskom kalendaru danas otvorili prvu kućicu i da vas je iznenađenje obradovalo, a ako želite još jedno adventsko odbrojavanje kako biste ovaj period učinili zanimljivijim donosimo vam filmski adventski kalendar.

Odabrali smo 24 božićna filma, za svaki dan po jedan i bez obzira na to što ste većinu njih sigurno pogledali, vjerujemo da ćete ponoviti gradivo i spremni i veseli ući u blagdansko raspoloženje.

1.12. The Holiday

Cameron Diaz i Kate Winslet dvije su žene koje su prošle kroz loše trenutke s muškarcima baš prije praznika. U očajničkoj želji za promjenom, zamijene se za kuće i otputuju u suprotnim smjerovima. Obje se nađu u potpuno nepoznatom gradu, no jako se brzo prilagode svom novom okruženju.

2.12. Deck the Halls

Bitka za Božić obiteljska je komedija o ljubomori, dobrosusjedskim odnosima, ukrašavanju doma i pravome blagdanskom duhu. Matthew Broderick i Danny DeVito okrenuti će Božić naglavačke kada odluče nadmašiti jedan drugoga u blagdanskim ukrasima.

3.12. Gremlins

Božić u malom mjestu Kingston Falls. Izumitelj Randall Peltzer vratio se sa službenog puta s darom za sina Billyja, a riječ je o neobičnom biću zvanom Mogwai…

4.12. Scrooged

Sebičnog i ciničnog direktora tv kuće progone tri duha koji žele da ga poduče lekciju za vrijeme Božićne večeri. Ovo je suvremena komedija koja je bazirana na noveli Charles Dickensa “Božićna pjesma”

5.12. Santa Claus

Scott uz pomoć sina zamijeni Djeda Mraza koji je pao sa krova i ozlijedio se. Scott oblači njegovo odijelo i nastavlja njegovu misiju.Uskoro sazna da njegova uloga novoga Djeda Mraza nije privremena.

6.12. Love Actually

Ovo je jedna šarmantna i inteligentna ljubavna komedija, bez ciničnog odmaka, namijenjena romanticima kojima nikad nije previše sretnih završetaka. Ljubav u mnogim njezinim formama i izvrsni glumci i zanimljivi likovi od početka do kraja filma intrigiraju i privlače gledatelja, uvlačeći ga u čarobni svijet ljubavi.

7.12. How the Grinch Stole Christmas

Stanovnici gradića Who odbacili su Grincha dok je bio dijete zbog njegove ružnoće i zlobe. Nakon toga, on se povukao u spilju izvan mjesta i zamrzio ljude, što osobito dolazi do izražaja u vrijeme blagdana, kada su svi sretni, opušteni i međusobno se darivaju. 

8.12. Four Christmases

Kate i Brad mladi su par, oboje od razvedenih roditelja koji su se svi oženili po drugi put. Ta ih činjenica stavlja pred nemoguću misiju – tijekom Božića moraju posjetiti sve četiri kuće u kojima sada žive njihovi roditelji.

9.12. Jingle All The Way

Kako bi se odužio svom sinu Jamieju zbog čestog izbivanja iz kuće, prezaposleni Howard odluči nabaviti popularnu igračku “TurboMan” te se odlučno suprotstavlja svima koji mu stanu na put, baš kao i pravi TurboMan.

10.12. National Lampoon’s Christmas Vacation

“Najluđi Božić” urnebesna je komedija, inače dio filmske serije National Lampoon’s Vacation, popularnih komedija koje prikazuju nevolje u obitelji Griswold, prosječne američke obitelji kojoj se svaki praznik, ljetovanje ili izlet pretvori u noćnu moru.

11.12. Jack Frost

Pjevač Jack Frost većinu je vremena na putu pa ne može provoditi vrijeme sa svojim sinom Charliejem premda se njih dvojica jako vole. Kada Jack pogine u automobilskoj nesreći, Charlie ostane strašno tužan sve dok mu tata ne oživi u obliku snjegovića pa mogu nadoknaditi vrijeme, koje nisu provodili zajedno dok je Jack bio čovjek.

12.12. The Nativity

Najveća priča svih vremena, kako je nikada niste doživjeli. Scenarist Tony Jordan klasičnu priču s poznatim likovima preoblikovao je u napetu ljudsku dramu sa zvjezdanom postavom.

13.12. While You Were Sleeping

Ljubavna komedija. Lucy Moderatz radi u Chicagu kao prodavačica karata na kolodvoru za prigradske vlakove. Majka joj je umrla dok je bila mala, a nedavno joj je umro i otac. Uvijek mašta o svom idealnom muškarcu no zanimanje za nju pokazuje samo kućepazitelj.

14.12. The Polar Express

Na Badnju večer jedan dječak, odvažan klinac na rubu puberteta, počinje sumnjati u postojanje Djeda Mraza. Premda ga otac, majka i mlađa sestrica uvjeravaju da Djed Mraz uistinu postoji, dječak zaključi da darove za svu djecu svijeta nije moguće smjestiti u jednu vreću, kao i da nije izvedivo cijeli svijet obići tijekom samo jedne noći.

15.12. It’s a Wonderful Life

Glavni junak filma, George Bailey, poslovni je čovjek na rubu samoubojstva na sam Badnjak. Georgea su pritisli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca, 8.000 dolara, koje je zabunom ispustio.

16.12. A Christmas Carol

Imućni, no iznimno škrti starac, Ebenezer Scrooge susreće se s tri duha koji mu nastoje otkriti pravi smisao Božića. Duhovi ga podsjećaju na čovjeka koji je nekada bio, na okrutnu istinu današnjeg svijeta, te mu pokazuju što će se desiti ako se ne potrudi biti bolji čovjek.

17.12. Gremlins 2

Bogataš Clamp želi sagraditi golem trgovački i rekreacijski centar u New Yorku. Na tom se mjestu zbog novog projekta ruši staretinarnica jednoga Kineza, a pritom se na slobodi nađe simpatični gremlin Gizmo. U dodiru s vodom u laboratoriju genetičara dr. Cathetera iz dobroćudnog Gizma nastane masa zloćudnih gremlina koji uništavaju sve što stignu. U središtu borbe s njima nađe se mladi par, Billy i Kate, kojima gremlini nisu nepoznati…

18.12. Miracle on 34th Street

Šestogodišnja Susan ne vjeruje u Djeda Božićnjaka. Tome ju je podučila njezina majka Dorey, koja radi kao glasnogovornica manhattanske robne kuće Cole’s. Istodobno, šarmantni starčić Kriss Kringle igrom slučaja zamijeni pijanog zaposlenika Cole’sa koji je zadužen glumiti Djeda Božićnjaka na paradi za Dan zahvalnosti…

19.12. Christmas Cupid

Sloane je lijepa moderna žena koja napreduje u uspješnoj kompaniji za odnose s medijima. Njezina klijentica, starleta Caitlin iznenada umre, ali se vrati kao duh Božića koji će Sloan odvesti na putovanje kroz vrijeme.

20.12. Christmas With The Kranks

Otac iz predgrađa naiđe na oštar otpor susjedstva kada nagovori svoju ženu da preskoče Božić i odu na krstarenje. Blair, kći Luthera i Nore, je u Peruu te njih dvoje odluče zaboraviti ukrase, kolače i božićne zabave i sve to zamijeniti krstarenjem Karipskim otočjem. No njihovi su susjedi zaprepašteni tom idejom, pogotovo susjedski nametljivac Vic Frohmeyer. 

21.12. A Christmas Story

Četrdesetih godina u jednom malom mjestu odrasta Ralphie Parker. Živi s mamom, tatom i mlađim bratom Randyjem. Najbolji prijatelji su mu Flick i Schwartz, a najveći problem dječak nasilnik Scut Farkus, koji njega i njegove prijatelje dočekuje na putu do škole i često tuče.

22.12. Elf

Na Badnjak prije mnogo godina maleno dijete iz sirotišta zavuklo se u Djedovu vreću s igračkama i slučajno nezamijećeno dospjelo u radionicu Djeda Mraza na Sjevernome polu. Iako ga surogat-otac odmah prihvati i odgoji kao vilenjaka, on je tri puta veći od svih ostalih i uskoro postaje jasno da se Buddy nikada neće do kraja uklopiti u vilenjački svijet. On mora pronaći svoju pravu obitelj…

23.12. Sam u kući

Kevin McCallister je dječak koji se s obitelji sprema na putovanje u Francusku gdje će provesti božićne blagdane. Užurbano spremanje u obiteljskoj kući ne dira previše Kevina koji ne uspijeva privući pažnju niti jednog člana obitelji. Naposljetku ostaje zaboravljen i sam u kući što isprva nitko ne primjećuje…

24.12. Sam u kući 2

Kevin je siguran da se riješio napornog para zločinaca, ali Harry i Marv doputovali su u New York s genijalnim planom pljačke velikog dućana igračaka. Ne znajući da su njegovi stari protivnici u gradu, Kevin uživa “peglajući” očevu karticu dok se roditelji bezbrižno odmaraju na Floridi.

Nadamo se da ćete ispratiti svih 24 filma i da ćete uživati u blagdanskoj čaroliji koja dolazi.