Festival Taste the Mediterranean na ljestvici najboljih gourmet događanja!

Viktoria Šafranić 06. lipnja 2017.

Nezaobilazan festival i ove godine nadmašio je sva očekivanja!

U gradu i okolici održao se 4. međunarodni Festival Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran! Kao i svake godine na festivalskom programu bile su kulinarske i edukativne radionice, vinske degustacije i ekskluzivne večere.

Prvi dan festivala započeo je grandioznom masterclass radionicom, koju je slavna WSET sommelierka Mira Šemić, održala u Manastiru Krka smještenom u idiličnom krajoliku netaknute prirode NP Krka.

U petak, 02.06.2017, program se nastavio u NP Krka, na Roškom slapu, gdje je japansko-francuski chef Ippei Uemura pripremao lokalno jelo od pastrva i mišance na moderan način dok su predstavnici NP Krka istodobno od istih namirnica pripremili tradicionalno jelo. Mnogobrojni posjetitelji Roškog slapa bili su oduševljen!

Paralelno su se u bistrou SHE u Šibeniku, održale edukativne radionice o ekološkoj poljoprivredi gospođe Sonje Karoglan Todorović iz zagrebačke Ecologice i gospođe Jelene Petrov iz splitske RERE.

Restoran Kalafat marine Betina bio je domaćin ekskluzivne večere velikih dama gastronomije i jednog gospodina. Za jedinstveni spoj mediteranske kuhinje pobrinule su se, chef Flora Mikula, vlasnica restorana Auberge Flora u Parizu i Vesna Miletić, chef restorana Tač u Zagrebu te Olivier Grouard, chef francuske diplomacije.

Gosti večere imali su priliku kušati gastronomske kreacije sljubljene s vinima poznatih hrvatskih vinarija, Kabola i Tomić.
U jedinstvenom spoju francuske i istarske kuhinje gosti su imali priliku kušati kockice od dimljene tune i graška uz koje je poslužen pjenušac Re 2014, istarske vinarije Kabola.

Svježe vino Beleca 2016, hvarske vinarije Tomić, sljubilo se uz carpaccio od brancina s pireom od celera, kopra i peršina. Potom je uslijedila riblja juha od dagnji, liganja i brbavice, s crvenom rižom i chorizom s kojom je sljubljena Malvazija 2016, vinarije Kabola.

Uz glavno jelo, janjetinu s artičokama i bobom uz koju je posluženo vino Caplar 2011, vinarije Tomić. Za kraj poslužen je desert, pita od jabuka s kremom od vanilije i sladoleda sljubljen s desertnim vinom Hectorovich 2008, vinarije Tomić. Za ekskluzivnu večeru s potpisom dviju dama i jednog gospodina tražilo mjesto više!