FOTO by Ana Kutija i Viktoria Izabela

Moda

FACOL DESIGN – bezvremenski modeli marama finalan su touch svakog festive looka!

Viktoria Mikulić 14. prosinca 2022.

Marame odavno više nisu samo ljetni modni adut!

Marame su bezvremenski modni dodatak kojem se uvijek rado vraćamo. Iako ih najviše nosimo preko ramena i oko vrata, marame su itekako dobrodošle i kao detalj na kosi, još iz davnih dana kada ih je ispromovirala Marilyn Monroe.

Marama za kosu postala je senzacija te sinonim za eleganciju, posebice u ljetnim mjesecima, a trendsetterice je sve više nose i u hladnim danima umjesto kape jer predstavlja upečatljiv zimski accessories.

 U potrazi za profinjenim maramama koje će biti finalan touch naših dnevnih i večernjih lookova, naišli smo na hrvatski brend svilenih marama inspiriran tradicijom naših baka, u Hrvatskoj, a posebice Dalmaciji.

Riječ je o brendu „Facol Design“, koji ujedno i označava maramu na čakavskom narječju. Facol marame nose priču i dizajn u čijem središtu je uvijek lik žene, kroz šaren način i oblike koji će osvojiti svaku fashionisticu.

Ova stylish ideja zapravo je sasvim slučajno pala napamet jednoj djevojci iz Zadra koja se odvažila svoju kreativnu zamisao pretočiti u djelo.

Njezino ime je Melanie Jane Damjanić, živi u Zadru i ima 30 godina, završila je preddiplomski studij medijskog dizajna, bavi se ilustracijom i grafičkim dizajnom, i svoju najveću ljubav – digitalno ilustriranje je pretvorila u brend modnog dizajna – marame.

Ideja brenda je kroz regionalni naziv – Facol na originalan način predstaviti jednu tradiciju ovih prostora, kroz boje, oblike i linije ženskog lika.

Trenutno se unutar asortimana može pronaći 11 dizajna marama, a u skoroj budućnosti plan su još mnoge maštovite kolekcije. Marame su napravljene od 100% svile, jednom od najženstvenijih  materijala koji će se s lakoćom uklopiti u sve blagdanske partyje i božićne domjenke. Dolaze u dimenzijama 67×67 cm pa se uz kosu, mogu zavezati i oko vrata te tako svaki outfit podići na višu razinu.

Svake godine, ususret blagdanima lansira se posebna Christmas edition kolekcija, a ova je iznimka jer je umjesto uobičajene zelene i crvene božićne boje, vlasnica brenda crvenu zamijenila bojom ciklame, i tako stvorila jedan novi modni duet sa zelenim i zlatnim tonom.

Trenutno ih možete pronaći na društvenim mrežama Facebook i Instagram, a u izradi je i web stranica na kojoj ćete moći pronaći sve detalje koji vas zanimaju.

Budući da smo zakoračili u najčarobnije blagdansko doba, lijepa je vijest da svaka marama dolazi u poklon kutiji sa zahvalnicom na koju možete napisati posvetu voljenoj osobi te je tako iznenaditi na božićno jutro.

Cijena ovih ručno rađenih marama iznosi 320,00 kuna + poštarina te se zaista isplati uložiti u ovakav poklon koji će osoba koju darujete zauvijek čuvati i koji će je u svakom trenu podsjećati na vas.

Bez obzira kupujete li Facol maramu za sebe ili kao poklon dragoj osobi, svakako škicnite njihove društvene mreže Facebook i Instagram gdje vas očekuje još više primjeraka koji će vam zasigurno odmah izmamiti osmijeh na licu.