Ljubav & veze

Evo zašto žene često zaspu za vrijeme gledanja filma!

Antonija Andabak 03. travnja 2023.

Isplanirali ste movie night, pripremili kokice, dekicu i super film. 15 minuta kasnije-Vi spavate. Poznato?

S partnerom ste isplanirali savršenu večer: film, kokice, pizza, piće i dekica. Ušuškali ste se, film počinje a vama se već počinje spavati! Borite se da ostanete budni kad ste se već toliko potrudili sve prirediti ali uzalud…tonete u san naslonjeni na svog dragog i budite se pred sam kraj filma. Poznati scenarij?

Ovo se ipak češće događa ženama, a ako ste jedna od movie-spavalica, saznaj zašto ti se to događa!

Jedna riječ: Umor. Žene vode užurbane živote s nedovoljno sna gdje vikendom nastoje ostati do kasno budne i porješavati zaostatke. Kada se udobno smjestite na kauč ispred televizora, opustite se i odspavate barem sat-dva. Ako uz to patite i od nesanice, vi ste većinu dana pospani. Zanimljiva je činjenica da je većina populacije kronično neispavana, osobito novopečene mame ili osobe koje su pod velikim poslovnim pritiskom, a zabrinjavajuće je to da većina srednjoškolaca i studenata vrlo malo spava.

Studije su pokazale da su žene sklonije spavanju ispred TV-a i to osobito za vrijeme gledanja filma. Za to je kriv osjećaj umora koji je opet izraženiji kod žena, a studije su pokazale da su za taj umor “zaslužni” kućanski poslovi. Žene još dan danas preuzimaju većinu kućanskih poslova, uključujući i brigu o djeci, a uz uobičajeno radno vrijeme, doista je izazovno ostati u energičnom stanju do kraja dana. Majke također preuzimaju više zasluga za planiranje obiteljskog života dok muškarci imaju veću slobodu izbora o tome kako sudjelovati u istom.

Jedan savjet kako ipak popraviti stvar i uživati u filmskim večerima s vašom snažnijom polovicom. Započnite gledanje filma ranije navečer. Ako se inače ranije dižete i radite zahtjevan posao, bit će vam teško ostati u budnom stanju i gledati film. Također, movie night organizirajte subotom umjesto petkom, osobito ako si možete priuštiti duže spavanje vikendom. Ako se nađete u situaciji da ipak “zakunjate”, pauzirajte film, rastegnite se i popijte čašu hladne vode. Izbjegavajte alkohol i pokušajte film gledati u uspravnijem položaju umjesto da ležite na kauču.