FOTO by Instagram @localfixture / @coffeeenut / @904coffee

Zabava

Evo zašto ne biste trebali popiti šalicu kave kad se probudite!

Mia Vodopija 30. rujna 2021.

Piti ili ne piti, pitanje je sad!

Mnogi od nas poželjet će ujutro šalicu vruće kave, koja bi nas pripremila za putovanje na posao se i otresla umor od prethodne noći. Ovo je uobičajen ritual na koji smo toliko navikli.

Međutim, ispada da jutro nije najmudriji izbor posegnuti ravno za vrućom šalicom kave. Doktor Karan Raj, koji ima milijune sljedbenika na TikToku, gdje nudi savjete i informacije o zdravlju i wellnessu, nedavno se pojavio na BBC Morning Live rekavši da bismo ujutro trebali prestati piti kavu.

Dalje je objasnio: “Nemojte ujutro prvo piti kavu kako biste se razbudili. Tijelo vas prirodno budi hormonom kortizolom, a ujutro se događa njegov skok.”

Raj sugerira da je jutarnje pijenje kave beskorisno jer kofein tada nije potreban, a ometa prirodne procese buđenja vašeg tijela. On savjetuje ljudima da pričekaju nekoliko sati nakon buđenja: “Sačuvajte kavu do sredine jutra kad vam nivo kortizola i razina energije padnu.”

Iako se njegov savjet čini neobičnim, je li zapravo istinit? Prema riječima Giulije Guerrini, vodeće farmaceutkinje u Medinu, rana jutarnja kava zaista može ometati vašu proizvodnju kortizola. “Istina je da vaše tijelo prirodno prvo proizvodi kortizol ujutro (oko 8-9 sati ujutro), tada je proizvodnja hormona na vrhuncu”, kaže Guerrini.

“Unos kofeina tijekom tog vremena ometa proizvodnju kortizola jer vaše tijelo oslobađa manje hormona, oslanjajući se na kofein.” To pak, objašnjava Guerrini, dovodi do toga da vaše tijelo postaje sve ovisnije o ranom jutarnjem povećanju kofeina, što na kraju rezultira time da ćete ga morati popiti sve više kako bi vaše tijelo osjetilo njegove učinke.

“Nedavno istraživanje sa Sveučilišta iz Batha, Engleska, također je pokazalo da kavu trebate piti nakon doručka. Njezino konzumiranje prije doručka može imati negativan učinak na kontrolu šećera u krvi”, dodaje Guerrini.

Jutarnja jake šalice kave također može imati negativan učinak na vaša crijeva, objašnjava Abbas Kanani, farmaceut u Chemist Click-u. “Možda ćete također osjetiti potrebu da brzo odete u toalet jer kofein može djelovati kao laksativ, pa ćete se tada osjećati umorno, slabo i dehidrirano”, kaže on

Budući da je kortizol hormon stresa, također možete osjetiti tjeskobu ovisno o jačini kave. Dakle, trebamo li se oprostiti od svojih kafića i potpuno se kloniti najdražeg mjesta za kavu?

Pa, ne baš. Ako jednostavno ne možete odustati od kave, Abbas vam predlaže da pokušate ograničiti unos kofeina – osobito ako primijetite da pijenje velike količine kave utječe na vaše zdravlje. “Pobrinite se da znate svoje granice”, kaže on.

Možda možete ograničiti unos kave na jedan dan i/ ili postaviti pravilo da pijete jutarnju kavu samo sat vremena nakon što ste se probudili kako biste omogućili svom tijelu da se prirodno probudi i prilagodi novom danu.

Nemorate se odreći kave, ali bitno je znati svoje granice. Mi vam predlažemo da dan započnete čajem – uz njegovu ranojutarnju konzumaciju nisu pronađeni jednaki negativni efekti kao uz kavu.