FOTO by .

Zabava

Evo zašto bi se gosti uvijek trebali izuvati u vašoj kući!

Antonija Andabak 05. svibnja 2021.

Dozvoljavate li ulazak u kuću u obući?

Kućna pravila postoje da bi ih poštovali, a svatko kroji svoja pravila poput zatvaranja vrata za sobom, ne sjedanje na tuđi krevet u odjeći u kojoj smo bili vani, a jedno od pravila koje nailazi na debate je skidanje obuće pri ulasku u kuću! Od pojave pandemije, ovo pravilo ne bi više smjelo biti pitanje rasprave već obavezan čin, evo zašto!

Studije provedene na temu bakterija koje se unose obućom u kuću pokazale su da je potplat obuće prekriven tisućama bakterija, a devedeset posto tih bakterija imaju tendenciju direktno se transferirati s potplata na čist pod pri prvom kontaktu.  

Sama pomisao da se toliko bakterija može na tako banalan način prenijeti u kuću je pomalo šokantna, no upravo zato treba premostiti nelagodu i gostima reći da skinu obuću i pripremiti im kućne papuče u kojma će boraviti kod vas.

Naravno, neki će reći da njihov pod nije ionako „čist kao suza“ i da ih pretjerano ne zabrinjava boravak u kući u cipelama te da i dalje nemaju tendenciju svoje goste uputiti na izuvanje, no imajte na umu da je pristojno barem kod drugih vlasnika kuća izuti se bez obzira na vaše stavove.

Zanimljivi su i odgovori pojedinaca koji su se izjasnili o izuvanju, a pitanje je glasilo trebamo li obavezno skinuti obuću pri ulasku u kuću. „Izuvam se u hodniku i automatski „uskočim“ u udobne papuče, baš kao i ostatak moje obitelji, ali mi nikada ne pada na pamet tražiti goste da se izuvaju“.

I dok je u nekim dijelovima zemaljske kugle pomalo neugodno tražiti goste da skinu obuću, u zemljama poput Finske, Švedske i većini azijskih zemalja zapravo je uvredljivo ako se ne izujete.

Važno je znati da osim što su ljudi izloženi velikom broju bakterija, one također štete i vašim kućnim ljubimcima, osobito kućnim mačkama kojima se u izmetu mogu naći gliste zbog prijenosa vanjskih bakterija s kojima vaša mačka dolazi u kontakt.

Stoga, zbog vaše sigurnosti i sigurnosti vaših kućnih ljubimaca, neka vam ne bude neugodno tražiti svoje goste da skinu obuću, a ako i vi niste sami bili dosljedni, sada imate razloga zašto to početi činiti.