FOTO by Instagram @dianchik_trail / @dana.sofka

Zabava

Evo kako si možete pomoći kada vam ljeti nateknu noge

Mia Vodopija 19. srpnja 2021.

Bez brige, povremeno oticanje nogu nije razlog za brigu

Sigurno ste se ponekad zapitale zašto ljeti nateknu noge, gležnjevi i stopala. Tome može biti puno razloga, od onih ozbiljnih: zbog neke operacije ili trudnoće ili je to posljedica nekih lijekova; do onih benignih: puno stojite, konzumirate previše soli ili ste jučer previše partijale.

Ako se to događa povremeno, ne morate se brinuti, to se događa svima. Natečene noge na kraju dana česta su pojava.

Cijeli dan ste na nogama

Ako ste cijeli dan bile u gužvi, trčale po uredu da završite posao, a onda nakon posla obavljale neke stvari po gradu, sasvim je logično da će vas navečer boljeti noge i da će biti malo natečene. Isto vam se može dogoditi ako ste cijeli dan sjedile, a noge su vam visile prema zemlji.

Kad dođete kući, bacite se na kauč i podignite noge na jastuk. Odmorite se. Mnogi doktori specijalizirani za zdravlje naših vena preporučuju da nosimo čvršće, kompresijske čarape koje će spriječiti skupljanje tekućine u nogama.

Preveliki unos soli

Sol, poput šećera, skrivena je u gotovo svim prehrambenim proizvodima, zbog čega bi bilo dobro obratiti pozornost na deklaracije namirnica koje kupujete.

Razne prerađene namirnice, grickalice ili obroci iz vrećice, kao i mnoge stvari iz pekarnice poprilično su bogate natrijem. Bilo bi dobro smanjiti unos tih stvari kako vam noge ne bi oticale.

Posljedica PMS-a

Ako vam nije dovoljno što ste razdražljive, imate predmenstrulane glavobolje i što ste lošeg raspoloženja, hormonalne promjene unutar ciklusa mogu dovesti do zadržavanja tekućine i natečenih nogu i ruku.

Bilo bi dobro da se u to vrijeme probate što više kretati ili barem brzo hodati dvadesetak minuta. Puno tekućine bi vam isto pomoglo. Nelagode bi se time trebale riješiti za nekoliko dana.

Savjeti

  • kontrolirate unos soli i potrudite se smanjiti ju
  • legnite s podignutim nogama, tako da su vam stopala ‘iznad srca’
  • legnite na pod, dignite noge ravno u zrak, naslonite ih na zid i stopalima mičite gore-dolje poput balerine
  • pijte više vode, smanjite gazirana pića
  • namočite noge u mlakoj vodi s morskom soli
  • nosite cipele u kojima vam je stopalo pokretljivo
  • nemojte sjediti uz kompjuter čitav dan, povremeno se dignite, prošetajte po uredu ili se uputite do obližnjeg parka bržim hodom

Bitno je napomenuti da ako vam noge otiču duže od mjesec dana ili ako vam otiče samo jedna noga i uz to se lako zadišete, kontaktirajte svog liječnika i idite na pregled.

Oticanje nogu ljeti nije stvar za uzbunu, samo smanjite sol, pijte više tekućine i trudite se prošetati svaki dan da vam cirkulacija bolje radi.