Dvije prestižne svjetske nagrade za cijenjenu istarsku vinariju Benvenuti!

Viktoria Šafranić 26. svibnja 2017.

Istarska vinarija Benvenuti postala je prva hrvatska vinarija koja je u istoj godini osvojila najviša priznanja na dva najveća svjetska vinska natjecanja. Tim povodom predstavila je odabrane etikete vina

Malvazija Anno Domini iz 2015. osvojila je trofej za najbolje vino u kategoriji i zlatnu medalju na International Wine Challenge-u, a Teran iz 2013. nagrađen je priznanjem Platinum – best in category na natjecanju Decanter World Wine Awards.

Osvajanje zlatne na medalje na oba iznimno cijenjena natjecanja nije nimalo lagana zadaća, jer je potrebno osvojiti minimalno 95 bodova od mogućih 100. Trofej ili platinasta oznaka dodjeljuje se najboljima od najboljih, odnosno onim vinima koja su odabrana između zlatnih medalja ponovnim kušanjem.

Malvazija Anno Domini iz 2015. i Teran iz 2013. ocijenjena su kao najbolje bijelo i kao najbolje crno vino Hrvatske.

Povodom osvojenih nagrada na najprestižnijim svjetskim vinskim natjecanjima, vinarija Benvenuti u zagrebačkom restoranu Boban, velikom broju uzvanika predstavila je nagrađena vina, ali i druge odabrane etikete.

Predstavljanje je započelo etiketama nove berbe te su poslužena vina Rose 2016. i Malvazija 2016. Nakon vina nove berbe posluženo je na IWC-u nagrađeno vino malvazija Anno Domini 2015. Potom je poslužen novitet Caldierosso 2015. Caldierosso je kupaža četiri sorte; teran, merlot, nebbiolo i tempranillo. Dolazi iz obiteljskog vinograda Santa Elizabeta koji se penje do 350 metara nadmorske visine. Caldierosso je već u svojem prvom izdanju osvojio zlatnu medalju na ovogodišnjoj Vinistri i dao do znanja da se radi o iznimnom vinu.

Zatim su uzvanici kušali na Decanteru nagrađeno vino Teran iz 2013, nakon čega je slijedilo desertno vino Corona Grande 2015., koja je ponijela zlato na Vinistri i srebro na IWC-u. Za kraj poslužena je San Salvatore Malvazija 2013.