Film

Dramatičan triler o online svijetu budućnosti gdje privatnost više ne postoji!

Viktoria Šafranić 26. travnja 2017.

Brojni poznati okupili se na pretpremijeri intirgantnog trilera 'THE CIRCLE' u Blitz Cinestar kinu!

Što će se dogoditi s našim pravom na privatnost, u vrijeme kada se prisutnost pojedinca u svijetu mjeri njegovom prisutnošću na webu te dok je nečija moć jednaka broju followera na društvenim mrežama?

Odgovor na ta pitanja redatelj James Ponsoldt pronašao je u istoimenom romanu Dave Eggersa: The Circle. Roman je ostavio vrlo snažan dojam na redatelja te kroz ovaj film pokušava upozoriti gledatelja na opasnosti koje leže u današanjm online svijetu. Priča romana odnosno filma smještena je u bliskoj budućnosti, kada postaje presudno da svi sve znaju, o svima.

The Circle je drugi ekranizirani roman Dave Eggersa u kojem Tom Hanks tumači glavnu ulogu. (prvi roman je A Hologram For The King). Glavnu žensku ulogu, Mae Holland, tumači Emma Watson te se uz nju u filmu još pojavljuje i John Boyega (Star Wars: Episode VII ) te Bill Paxton kojem je ovo zadnja uloga na filmu.

„Znati je dobro. Znati sve je bolje.”

“Da li se ponašate bolje ili gore kada znate da vas netko promatra?”

James Ponsoldt donosi nam slojevitu priču o Mae Holland (Emma Watson), mladoj djevojci ustrajnoj da ostvari karijeru u informatičkom svijetu. Pridružuje se tehnološkoj i socijalnoj nemani tvtki The Circle, gdje vrlo brzo dokazuje svoju vrijednost i uspinje se u hijerarhiji kompanije.

Pod pritiskom osnivača kompanije Eamon Bailey (Tom Hanks) i u želji za uspješnom karijerom, Mae pristaje postati zaštitno lice kompanije sa milijardu followera ali istovremeno gubi svoj identitet.

U ovom napetom tehnološkom trileru nitko nije posve siguran jer su kamere posvuda i prate svaki vaš korak.
Koliko je zapravo kompanija The Circle moćna i koliki utjecaj ima na naš svakodnenvni život, najbolje objašnjavju njihova usluga “TruYou“.

TruYou – jedan račun, jedan identitet, jedna lozinka, jedan sustav plaćanja po osobi. Morate iskoristiti svoje pravo ime, koje je direktno vezano uz vaše kreditne kartice, vašu banku, a time i plaćanje bilo čega postaje vrlo jednostavno. Jedan gumb za ostatak svog života.

Vremena lažnih identiteta, krađe identiteta, višestrukih korisničkih imena, složenih zaporki i platnih sustava su gotovi. Kad god poželite nešto na internetu pregledati, komentirati ili kupiti bilo što, to je bio jedan gumb, jedan račun, sve vezano zajedno i pratljivo i jednostavno, sve to funkcionira putem mobilnog ili prijenosnog računala, tableta ili mrežnice vašeg oka. Nakon što ste otvorite jedan račun, to vas je vaš račun kroz svaki kutak weba, svaki portal, svako mjesto plaćanja, sve što ste željeli učiniti. Sretna dobitnica dvije ulaznice za film ‘The Circle’ je Nikolina Jakopović. Čestitamo i molimo da nam se javi na viktoria@elegant.hr!

Ključno pitanje koje se provlači kroz film je biste li bili bolja verzija sebe ako biste znali da vas gledaju 24 sata dnevno? Što bi bile implikacije transparentnog društva? Postoje ljudi za koje želimo da budu transparentni – slavne osobe, kriminalci – za vlastiti voajerski užitak ili vlastitu sigurnost – i drugi za koje mislimo da imamo pravo zahtijevati njihovu transparentnost – političari, policija. Gdje je granica?

Glumci: Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega, Bill Paxton, Karen Gillan
Režija: James Ponsoldt
Scenarij: James Ponsoldt, Dave Eggers
Glazba: Danny Elfman
Žanr: Drama, Sci -Fi, Triler
Producent: J.M. Logan, Jeff Valeri, Tom Hanks, James Ponsoldt
US distributor: Europa Corp
Trajanje: 110 minuta

#online IGRA DARIVANJA

U suradnji s Editus, jednu sretnu čitateljicu nagradit ćemo s dvije ulaznice za film ‘The Circle’. Detalje igre možeš pronaći na našoj Facebook stranici.