Elegant

Doznajte što se događa kada spavamo manje od 6 sati

Krešimir Šustić 07. siječnja 2021.

Nedostatak sna itekako ima svoje posljedice

Posljednjih tjedan dana, zbog nesretnih događaja koji su zadesili Lijepu našu, većina nas osjeća strah i trepet, a sukladno s time patimo od nedostatka sna.

Znamo da nedostatak sna ima ozbiljnih posljedica po naše raspoloženje i zdravlje te da utječe na obavljanje svakodnevnih poslova, bilo kućanskih bilo uredskih.

U nastavku donosimo 5 primjera s kojima se najčešće nosimo kada spavamo manje od šest sati i nekoliko ideja kako lakše zaspati.

Rastreseni smo

Dokazano je da smo rastreseni, teže se usredotočujemo na obavljanje poslova te se neprestano odgađamo pokrenuti.

Jedan od načina na koji nas mozak pokušava održati budnim je neprestano traženje smetnji, a to utječe na našu sposobnost da se usredotočimo na zadatke i budemo u mogućnosti obaviti iste.

Zabrinuti smo

Nakon noći s uskraćenim snom, razina anksioznosti u nama je puno viša, što nas dovodi do osjećaja zabrinutosti i negativnih misli.

Cjelodnevno razmišljanje o tome što bi moglo poći po zlu i ponavljajuće opsesivne misli mogu nas dovesti do ozbiljnih psihičkih problema.

Ljuti smo

Potrebno je samo nekoliko izgubljenih sati sna da bi se naše raspoloženje promijenilo na gore te da se u nama stvori određena razina bijesa.

Frutriranost proizvedena ljutnjom često rezultira time da ne možemo obaviti kako treba određene zadatke što nas još više baca u negativno stanje.

Manje smo strpljivi s ljudima koji nas okružuju

Manjak tolerancije za ljude koji nas okružuju u našem kućanstvu ili na poslu može imati ozbiljnih posljedica koje utječu na naše odnose.

Također, osobe kojima je uskraćen san ili osobe koje imaju lošu kvalitetu sna manje su učinkovite u korištenju samokontrole kako bi usmjeravale vlastite postupke.

Preuzimamo veće rizike

Kronična ograničenja spavanja mogu izmijeniti naše ponašanje na manje očite načine tjerajući nas na donošenje rizičnijih odluka koje su u većini slučaja loše za nas same.

Preuzimanjem rizika može se smatrati uključivanje pojedinca u rizična ponašanja, a to su ona ponašanja koja su povezana s nekom vjerojatnošću negativnih ishoda.

Što možemo učiniti kako bi poboljšali kvalitetu sna?

Izaći van, prošetati

Tijelo se vježbanjem, kao i hodanjem razbuđuje, a na površinu podiže energiju koja nakon istog polako počinje opadati te se tijelo počinje opuštati.

Uzmite kofein, ali nemojte pretjerivati

Ispijanje kave može blokirati kemikalije u vašem mozgu koje izazivaju spavanje i prouzročiti privremenu budnost, stoga je potrebno unositi kofein u umjerenoj količini.

Drijemajte

Dokazano je da bi 20-minutno drijemanje moglo biti korisno, ali ne predugo kako ne bismo ušli u duboke faze sna.