FOTO by Instagram @croatiafulloflife / @visitosijek

Putovanja

Doživite proljeće u najfotogeničnijem gradu istočne Hrvatske

Daria Lovrić 07. travnja 2022.

Znate li o kojem je gradu riječ?

Istražujući ljepote Hrvatske za oko nam je zapeo najveći grad istočne Hrvatske. Smješten na ravnici, na desnoj obali Drave, Osijek svojom ljepotom oduševljava, posebno u proljeće. Iako nam se možda čini da je smješten daleko na istoku Hrvatske, od Zagreba je udaljen svega 250 km autoceste i idealna je destinacija za weekend getaway.

Istražili smo što sve stignete i morate obići u jednom vikendu, gdje odsjesti, što pojesti i što raditi.

Kao što smo već spomenuli, proljeće je savršeno godišnje doba za posjet Osijeku. Posebno atraktivna ulica Matije Antuna Reljkovića u Osijeku najljepša je u slavonskoj prijestolnici i vrlo popularna među posjetiteljima. Ova ulica je poznatija kao ulica ringlova – omiljeni motiv profesionalnih i amaterskih fotografa.

Zaputite li u Osijek obavezno posjetite Tvrđu. Osječka tvrđava ima oblik nepravilne zvijezde, a s gradnjom je započeto još u 18. stoljeću. Tvrđa je danas jedna od nezaobilaznih znamenitosti grada.

Promenadom uz Dravu doći ćete do osječke katedrale koja je druga najviša jugoistočnoj Europi. Kako biste prešli Dravu, nemojte propustiti vožnju „kompom“, odnosno skelom.

Osječanima je kompa omiljeno prijevozno sredstvo za posjet zoološkom vrtu i lijepom parku koji ga okružuje. U blizini skele „Kompe“ nalazi se replika vodenice – mlin-brod. U Osijeku postoji čak 17 parkova i kažu da je „najzeleniji“ u Hrvatskoj. Najveći park je Perivoj kralja Tomislava, nastao početkom 18. stoljeća, a nalazi se između Gornjeg grada i Tvrđe.

Proljeće ovaj predivan kraljevski grad pretvara u pravu proljetnu bajku. Posjet Osijeku neće proći bez tradicionalne kuhinje. Isprobajte šarana na rašljama, fiš paprikaš i kušajte prvo hrvatsko pivo. Grad je okružen vinogorjem, a najpopularnije vinske sorte su pinot, Chardonnay, merlot, frankovka, slasni Zweigelt, te osvježavajuća graševina.

Divna priroda, stari grad, hrana i piće… Treba li nam više od toga ovog vikenda?