FOTO by Instagram @ceri.welshmumof3.reads / @dorispincicrogoznica_doda

Poznati

Doris Pinčić i kćerkica Gita o važnosti čitanja!

Mia Vodopija 06. listopada 2021.

Klinci i klinceze polako postaju već veliki

Škola traje već mjesec dana i mnoge mame i tate rade zadaće sa svojom dječicom. Mala i pametna, marljiva i znatiželjna, djeca lako uče. Jedna od najbitnijih stvari koju roditelji uče svoju djecu jest čitanje.

Doris Pinčić i njena kćer nisu izuzetak – nedavno je objavila Instagram post napisavši da dok svi u kući ne nauče slova, čitaju na glas. Njezini pratitelji su imali pregršt pozitivnih reakcija, a vjerujemo da se i sami muče sa svojom djecom i kako da ih nauče čitati. Stoga, kako djeca uče čitati?

Rasprava o tome kako djeca uče čitati traje jako dugo. Gotovo stoljeće istraživači su raspravljali oko tog pitanja. Jedna je teorija da je čitanje prirodan proces, poput učenja govora. Ako nastavnici i roditelji okružuju djecu dobrim knjigama, smatra ova teorija, djeca će sama početi čitati.

Druga ideja sugerira da je čitanje niz strateških nagađanja temeljenih na kontekstu te da djecu treba poučiti tim strategijama pogađanja. No, istraživanja su pokazala da čitanje nije prirodan proces i nije igra pogađanja. Pisani jezik je kôd. Određene kombinacije slova predvidljivo predstavljaju određene zvukove.

Posljednjih nekoliko desetljeća, istraživanje je bilo jasno: poučavanje male djece kako razbiti taj kod najpouzdaniji je način da naučite čitati riječi. Čitanje od djece zahtijeva da od onog napisanog dobiju smisao. Moraju poznavati različite glasove u govornom jeziku i znati ih povezati s pisanim slovima kako bi dešifrirali riječi.

Potrebno im je duboko znanje i vokabular kako bi razumjeli riječi koje čitaju. Na kraju, moraju znati prepoznati većinu riječi automatski i tečno čitati povezani tekst, vodeći računa o gramatici, interpunkciji i strukturi rečenice.

Nema boljeg osjećaja od onoga da vaša djeca napokon ‘pročitaju’ nakon tjedana i tjedana truda. Veselimo se slušati sve uspješne priče roditelja koji su svoju djecu naučili čitati.