Kultura

Đorđe Balašević i neki novi klinci…

admin 14. svibnja 2017.

Sasvim očekivano, Đorđe Balašević jučerašnjim koncertom u Zadru oduševio je sve prisutne!

Đorđe Balašević Zadar – Sinoć je u prepunoj dvorani ‘Krešimir Ćosić’ u Zadru, Đorđe Balašević počastio publiku spektakularnim koncertom. Nakon onog u Zagrebu koji se održao krajem prosinca, nismo ni očekivali ništa manje od legendarnog pjevača. Najvatreniji fanovi zauzeli su svoja mjesta već od 18h, a koncert je započeo oko 20.30h.

Đorđe Balašević Zadar

Balašević je na pozornicu stigao u pratnji 16 sjajnih glazbenika među kojima je već standardni gitarist Nikša Bratuš. Bilo je oko 7000 ljudi na koncertu koji je otvorio pjesmom “Prica o Vasi Ladackom”.

Drugu pjesmu posvetio je ‘nekim novim klincima’ koja nas je u potpunosti raznježila.

Zatim je nastavio s hitovima poput ‘Mala vidra s Begeja’, ‘Boza zvani Pub’, ‘Ljerka’, ‘Marina’, ‘Olivera’ i brojnim drugima. Đorđe Balašević Zadar.

Đorđe Balašević Zadar

Bilo je priče o tome da bi moglo biti i prosvjeda prije koncerta, no to se nije dogodilo. Zanimljiva je priča s Balaševićeve Facebook stranice u kojoj Balašević odgovara Zadraninu koji ga je branio. “…Zloba naprosto ima svoje zastupnike u svakom gradu, i na njima je samo da preformulišu da li im kod tebe ne valja to što nisi iz Zadra, ili će, pred neki od narednih koncerata tvoj glavni grijeh biti što si nedavno nastupao u Zadru? Svijetu se ne može ugoditi, kaže stara izreka, a moj, također već prilično stari aneks te izreke glasi da mu ni ne treba ugađati? Treba se okrenuti ljepšim stvarima, a Borisov gest spada u takve, čini mi se? I uvjeren sam da nije kasno da na njega reagiram, jer lijep gest nije obrani sir, na kraju krajeva, pa da ima rok upotrebe od mjesec-dva. Volio bih da budeš naš gost na koncertu, 13-og, ovog mjeseca. Maja, alijas svibnja. Na mojim koncertima, doduše, ne postoji VIP, pošto je čitava dvorana VIP, ali negdje bi Te smjestili. Puno je pesama koje moramo izvesti te večeri, ali imam jaku vezu, i mislim da mogu izdejstvovati makar strofu iz “Čoveka Sa Mesecom U Očima“. Barem uz gitaru, što bi i bilo u skladu sa svom ovom pričom… Đorđe Balašević Zadar.

Đorđe Balašević Zadar

Prije same izvedbe pjesme Đorđe je još izjavio: “Inače se nemam potrebu opravdavati. Znate djeco, uspjeh se često mjeri po količini neprijatelja. Prijatelji dođu i odu. Neprijatelji su ti koji ostaju i prate te kroz cijeli život.  Često me u medijima napadaju, ali rijetko kada doživim da me netko brani, kao što se dogodilo prije koncerta u Zadru. “

Kako je i najavio, izveo je dio najnovije pjesme koja će kroz koji dan biti i službeno izvedena. Rekao je: ” Smatrajte ovo kao stih u spomen za zadrane.”

Prije pjesme je rekao: …” ja ću probati samo nekoliko stihova da bi znali da ova pesma postoji otprilike, to je jedna pesma posebna, ne zato što je jako dobra i što je genijalna, nego kad je budete, recimo…evo da se dogovorimo, u četvrtak u ponoć našli na društvenim mrežama, onda ćete znati, objasnit ću vam tamo i zašto, zašto je za mene posebna, kao i ovaj trenutak večeras. Otprilike, reći ću vam samo stih ili dva…

Nakon toga, u istom, odnosno još vatrenijem ritmu nastavlja s hitovima ‘Devojka sa cardas nogama’, ‘Ringispil’, ‘Lakonoga’, ‘Putuj Evropo’, ‘Virovitica’, ‘Hej, haj baš nas briga’ i ‘Miholjsko leto’.

Zadnja pjesma nas nije iznenadila, bila je to po običaju već svima poznata ‘Odlazi cirkus’. Svi su izdržali do kraja skandirajući Đoletovo ime. Koncert je trajao do iza ponoći, a Đole je još jednom pokazao da je kantatutor svjetskih razmjera na čijem koncertu ne možeš ostati ništa drugo nego uistinu zapanjen.