Dom

Donuts – preukusne američke krafne na domaći način!

Nina Stojanov 05. veljače 2020.

Miris krafna svi volimo, njihov okus još više! A ovi primjerci osobito zapanjuju izgledom!

Bile one obične, punjene, sa šećerom, čokoladom ili dodacima – na sve pristajemo! Ako niste imali priliku probati krafne iz pećnice, morate!

Napisala sam recept za tijesto koje možete pržiti na ulju, a i peći u pećnici, što je meni daleko bolje i ukusnije!

Kada je riječ o ukrašavanju, kao što možete primijetiti zaigrala sam se u potpunosti, a svi vi možete također dati maštu na volju!

Cijeli postupak i recept pročitajte u nastavku:

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • prstohvat soli
  • 100 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 2 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera
  • malo ruma
  • 50 ml ulja
  • 80 g maslaca sobne temperature
  • korica naribanog limuna

Još će vam trebati:

  • Tamna čokolada za kuhanje
  • Bijela čokolada za kuhanje
  • Slatko vrhnje
  • Cimet
  • Šećer u kristalu
  • Čokoladne mrvice
  • Listići badema

Priprema:

1. U toplo mlijeko dodajte prstohvat šećera i razmrvite kvasac. Pustite nekoliko minuta da nabubri.

2. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto.

3. Pokrijte i ostavite da se diže na toplome.

4. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na papir za pečenje koji ste stavili na ravnu površinu. Uvijek savjetujem da s tijestom radite na papiru za pečenje. Tako si olakšavate samu izradu i lakše vam je kasnije prebaciti tijesto u lim za pečenje. Radna ploča vam je na taj način uvijek čista, i ništa vam se ne lijepi.

5. Razvaljajte tijesto, ali ne pretanko. S okruglim kalupom izrežite svoje krafne.

6. Na isti način napravite rupu u sredini krafne s manjim okruglim kalupom.

7. Ostavite ih još 15 minuta da odmaraju. Dotad upalite pećnicu da se grije.

8. Stavite čisti papir za pečenje u lim.

9. Slažite krafne jednu do druge, nemojte preblizu.

10. Pecite ih na 180°C stupnjeva oko 20 minuta dok ne porumene.

11. Čokoladni preljev napravite na način da čokolade otopite na pari zasebno, zatim u svaku dodate malo slatkog vrhnja onoliko koliko je potrebno da vam smjesa nije gusta, već da nalikuje preljevu.

12. Krafne umočite u gotovi preljev i ukrasite ih s čokoladnim mrvicama ili se igrajte s vrećicom za ukrašavanje u koju isto možete dodati drugu boju čokolade.

13. Možete pomiješati cimet i šećer u kristalu pa u njih uvaljati krafne, ili ih posuti listićima badema!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

Autor teksta: Nina Stojanov

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!