Donuts – preukusne američke krafne na domaći način!
Miris krafna svi volimo, njihov okus još više! A ovi primjerci osobito zapanjuju izgledom!
Bile one obične, punjene, sa šećerom, čokoladom ili dodacima – na sve pristajemo! Ako niste imali priliku probati krafne iz pećnice, morate!
Napisala sam recept za tijesto koje možete pržiti na ulju, a i peći u pećnici, što je meni daleko bolje i ukusnije!
Kada je riječ o ukrašavanju, kao što možete primijetiti zaigrala sam se u potpunosti, a svi vi možete također dati maštu na volju!
Cijeli postupak i recept pročitajte u nastavku:
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 1 kocka svježeg kvasca
- prstohvat soli
- 100 ml mlijeka
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
- malo ruma
- 50 ml ulja
- 80 g maslaca sobne temperature
- korica naribanog limuna
Još će vam trebati:
- Tamna čokolada za kuhanje
- Bijela čokolada za kuhanje
- Slatko vrhnje
- Cimet
- Šećer u kristalu
- Čokoladne mrvice
- Listići badema
Priprema:
1. U toplo mlijeko dodajte prstohvat šećera i razmrvite kvasac. Pustite nekoliko minuta da nabubri.
2. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto.
3. Pokrijte i ostavite da se diže na toplome.
4. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na papir za pečenje koji ste stavili na ravnu površinu. Uvijek savjetujem da s tijestom radite na papiru za pečenje. Tako si olakšavate samu izradu i lakše vam je kasnije prebaciti tijesto u lim za pečenje. Radna ploča vam je na taj način uvijek čista, i ništa vam se ne lijepi.
5. Razvaljajte tijesto, ali ne pretanko. S okruglim kalupom izrežite svoje krafne.
6. Na isti način napravite rupu u sredini krafne s manjim okruglim kalupom.
7. Ostavite ih još 15 minuta da odmaraju. Dotad upalite pećnicu da se grije.
8. Stavite čisti papir za pečenje u lim.
9. Slažite krafne jednu do druge, nemojte preblizu.
10. Pecite ih na 180°C stupnjeva oko 20 minuta dok ne porumene.
11. Čokoladni preljev napravite na način da čokolade otopite na pari zasebno, zatim u svaku dodate malo slatkog vrhnja onoliko koliko je potrebno da vam smjesa nije gusta, već da nalikuje preljevu.
12. Krafne umočite u gotovi preljev i ukrasite ih s čokoladnim mrvicama ili se igrajte s vrećicom za ukrašavanje u koju isto možete dodati drugu boju čokolade.
13. Možete pomiješati cimet i šećer u kristalu pa u njih uvaljati krafne, ili ih posuti listićima badema!
U slast!
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
Autor teksta: Nina Stojanov
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!