Elegant

Donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći u prevenciji gripe

Krešimir Šustić 28. listopada 2020.

Bolje spriječiti nego liječiti!

Kako se približavamo zimskom dijelu godine, sve više ćemo obolijevati od raznih zaraznih bolesti poput gripe, koja počinje biti aktualna čim se temperature približe nuli.

Simptomi kao što su: povišena tjelesna temperatura, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, umor i neproduktivni kašalj, mogu trajati čak i do dva tjedna.

U najgorem slučaju gripa može uzrokovati upalu pluća ili potencijalno fatalnu bakterijsku infekciju, posebno kod trudnica i osoba koje boluju od astme ili drugih kroničnih stanja.

Stoga smo se bacili u potragu za načinima koji nam pomažu da svoje tijelo i organizam zaštitimo na vrijeme kako bismo izbjegli liječenje i mukotrpno ležanje u krevetu.

Izbjegavajte gužve

Ionako biste to trebali raditi zbog aktualnog koronavirusa, no izbjegavanje gužve što je više moguće tijekom sezone gripe je legitiman način da se ne zarazite.

Uzmite slobodan dan

Iako nisu svi u mogućnosti raditi od kuće, čim osjetite i najmanje simptome, trebali biste usporiti i uzeti slobodan dan kako biste se posvetili svom zdravlju.

Uzimanje vitamina D

Istraživanja sugeriraju da niska razina vitamina D (izuzetno česta zimi) može utjecati na imunološki sustav i povećati šanse da ćete oboljeti od gripe, te se zbog toga preporučuje da tijekom zime osiguravate potrebe za istim.

Uvrstite voće i povrće bogato antioksidansima i probiotike na svakodnevni menu

Usredotočite se na voće i povrće bogato antioksidansima (poput borovnica, rajčica i batata), koje u osnovi jačaju unutarnji štit vašeg tijela protiv gripe, kao i na probiotike koje nalazimo u jogurtu, kefiru i kiselom kupusu.

Držite ruke dalje od lica

S obzirom na to da virus ne zaražava kožu već sluznicu, usta ili nos, jednostavno dodirivanje kontaminirane površine neće vam dati gripu, ali rizik od obolijevanja će biti svakako povećan.

Spavajte dovoljno

Imati dovoljno sna dobra je navika za optimalno funkcioniranje imunološkog sustava i za sprečavanje respiratornih virusa poput gripe, stoga bi prosječna odrasla osoba trebala spavati između 7 i 9 sati.

Budite aktivni

Već su i vrapci na grani svjesni činjenice da nam je svaka aktivnost u kojoj se naše tijelo giba potrebna na dnevnoj razini, pogotovo kada je o sezoni gripe riječ.

Površine u kućanstvu čistite barem jednom dnevno

Općenito, sve površine kućanstva bit će onečišćene virusom gripe ako živite s nekim tko je ima jer virus gripe može preživjeti bez domaćina oko 24 sata.

Držite razmak od svih koji kašlju ili kišu

Virus gripe je parazit koji se mota u respiratornim sekretima koji u zraku putuju u malim kapljicama, a kada ih projicira kašalj ili kihanje, mogu letjeti zrakom i samim time ga kontaminirati.

Opustite se

Važno je ne postati potpuno opsjednut i kompulzivan tijekom sezone gripe jer kada se virus širi među ljudima u svim vrstama okoliša i zajednice, bit ćete mu izloženi čak i ako živite u previše sterilnom okruženju.