Ljubav & veze

Donosimo 10 razloga zbog kojih seks može biti bolan

Krešimir Šustić 27. listopada 2020.

Emocionalne poteškoće i poteškoće u vezama, problemi s rodnicom ili bolesti koje uzrokuju bolove u zdjelici

Osjećaj boli tijekom seksa čest je problem koji može utjecati na svakoga, te samim time smanjiti želju za istim, što u vezi nije nimalo pozitivna stvar.

Bol tijekom seksa raširen je problem, a u istraživanju iz 2012., gotovo trećina žena izvijestila je da je osjećala bol tijekom vaginalnog seksa s ‘novim’ muškarcem.

Međutim, postoji mnogo razloga zbog kojih seks može biti bolan za vas, a otkrivanje uzroka boli može biti važan prvi korak koji će vam pomoći riješiti problem i poboljšati vaš seksualni život.

U nastavku donosimo 10 razloga koji bi vam mogli ukazati da je u pitanju malo ozbiljniji problem, te da biste trebali posjetiti liječnika.

Spolno prenosive infekcije

Infekcije poput gonoreje i klamidije mogu izazvati unutarnju iritaciju rodnice, dok herpes može uzrokovati ranice na vulvi koje mogu biti bolne tijekom seksa.

Infekcije mokraćnog sustava

Infekcije mokraćnog sustava mogu uzrokovati upalu mokraćovoda i mokraćnog mjehura, što može dovesti do bolova tijekom vanjske stimulacije i tijekom bilo kakvog prodiranja.

Kvasac infekcije

Kvasac infekcije, uzrokovane viškom gljivice Candida, mogu učiniti seks neudobnim i iritantnim, te samim time usne vagine mogu biti natečene.

Menopauza

Vaše tijelo prolazi kroz intenzivne hormonalne promjene tijekom menopauze, što može dovesti do bolova tijekom penetrativnog seksa.

Kako razina estrogena opada nakon menopauze, vaginalna se tkiva prorjeđuju, a to može uzrokovati simptome suhoće rodnice ili bolnog odnosa.

Vaginismus

Vaginismus je stanje u kojem se mišići oko otvora vagine iznenada kontriraju tijekom prodiranja, čineći seks bolnim ili čak nemogućim, no postoje načini liječenja vaginizma.

Tretmani vaginizma mogu uključivati ​​psihoterapiju, fizikalnu terapiju zdjelice s dilatatorima i liječenje lijekovima.

Vulvodinija

Vulvodinija je stanje koje karakterizira kronična bol oko otvora rodnice, a iako može biti nejasno odakle potječe vulvodinija, čak i sjedenje može biti bolno.

Tretmani vulvodinije mogu uključivati ​​lijekove, fizikalnu terapiju zdjelice i psihoterapiju.

Suhoća

Ako vam vagina nije dovoljno ‘vlažna0 tijekom seksa, to može prouzročiti iritantno trenje zidova rodnice, čineći prodor bolnim.

Mnogo je razloga zbog kojih vam je rodnica suha, pored hormonalnih promjena uzrokovanih menstrualnim ciklusom, trudnoćom i menopauzom.

Endometrioza

Poremećaj u kojem tkivo počinje rasti i u drugim dijelovima vašeg tijela općenito utječe na druge organe u zdjelici poput jajnika, jajovoda ili crijeva.

Obično se vaša vagina proteže i širi tijekom seksa bez da uzrokuje bol, ali kad tkivo maternice naraste na stražnjem zidu rodnice ili na prednjem dijelu rektuma, ovo širenje može postati bolno.

Miomi

Fibroidi su nekancerozni tumori koji rastu unutar ili na vanjskim zidovima maternice, a ovisno o tome gdje rastu, miomi mogu ponekad uzrokovati bol u zdjelici i učiniti seks neugodnim.

Konkretno, miomi koji rastu blizu vašeg vrata maternice – otvora maternice na vrhu vaše rodnice, mogu uzrokovati da tijekom penetrativnog seksa osjećate bol.

IBS

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) čest je poremećaj debelog crijeva koji uzrokuje bolove u trbuhu, nadutost i abnormalnu stolicu, a također je povezan s većom osjetljivošću na bol u vašim organima, što može uključivati ​​i vaginu.

Napuhnut i bolan donji trbuh također može pojačati pritisak i učiniti seks neugodnijim za oboljele od IBS-a, te samim time umanjiti želju za istim.