Domaći recept za božićni kruh iliti talijansku poslasticu Panettone!
Prosinac je doba kada toplinu doma pomiješamo s mirisima najdražih kolača!
Svi se veselimo slatkim zalogajima. I znamo da nakon dobrog jela dolazi desert kojeg svi s nestrpljenjem čekamo! Ove godine odlučila sam da moj stol krasi Božićni kruh Panettone.
Panettone je talijanska slatka delicija koja je neizostavni dio blagdana, osobito za Božić.
Radi se od mekog, prozračnog tijesta koje nalikuje samoj izradi Uskršnje pogače ( pince). U originalu se izrađuje čak i do tri dana, jer se u pravilu radi sa starterom ( kiselim tijestom) što naravno današnjem načinu života nije lako posvetiti toliko vremena.
Proučavajući i istraživajući sastojke i namirnice za Panettone, donosim originalni recept u ponešto domaćem izdanju koji vam neće oduzeti puno vremena za pripremu.
Ovo je delicija koju ćete obožavati!
Sastojci:
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 1 svježi kvasac
- 100 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- 300 g brašna
- korica naribane naranče
- korica naribanog limuna
- iscijediti sok od pola limuna
- iscijediti sok od pola naranče
- prstohvat soli
- 1 žlica arome vanilije
- 1 žlica arome naranče ili likera od naranče
- 80 g grožđica
- 50 g kandirane marelice ili kandirane korice naranče
Još će vam trebati:
Kalup za Pannettone promjera 18 cm ili kalup od masnog tvrdog papira namijenjen za njega
Priprema:
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2. Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom a bjelanjke istucite u čvrst snijeg.
3. U mlako mlijeko razmrvite kvasac s prstohvatom šećera i prstohvatom brašna. Ostavite nekoliko minuta da nabubri.
4. U veću posudu stavite brašno, sol i ostale sastojke. Kada je kvasac spreman, dodajte ga brašnu. Promiješajte.
5. Naposljetku dodajte žumanjke i rastopljeni maslac.
6. Na kraju, dodajte snijeg od bjelanjaka, jednu po jednu žlicu lagano sve miješajući. Pripremljenu smjesu pokrijte krpom i ostavite oko 40 minuta da se diže na toplome.
7. Kada se tijesto udvostručilo, izlijte ga u kalup za Panettone.
8. Na vrh tijesta, stavite malo maslaca kako bi vam gornja korica bila mekana kad se ispeče.
8. Pećnica vam mora biti ugrijana. Panettone pečete oko 40 minuta na 180°C stupnjeva.
9. Kada se ispeče, ostavite ga da se ohladi, zatim ga režete na kriške!
U slast!
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
Autor teksta: Nina Stojanov
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!