FOTO by Instagram @socavalley / @panorama.kobarid

Putovanja

Dolina Soče – božanstven spoj smaragdnog krajolika i tirkizne rijeke

Daria Lovrić 10. ožujka 2023.

Atraktivna slovenska turistička regija idealna je destinacija za weekend getaway

Zaljubljenici u prirodne ljepote ovu predivnu turističku regiju nazivaju i Smaragdnim putem, a nalazi se u susjednoj Sloveniji.

Rijeka Soča dugačka je 137 km i izvire u Sloveniji u Trenti. Kristalno čista Soča prolazi kroz mjesta Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Nova Gorica i Gorica. Od svog izvora do ušća naglo se spušta u Jadransko more u Tršćanskom zaljevu.

Soča je sa sigurnošću jedna od najposebnijih europskih rijeka, a njezino staro ime u gornjem toku je bilo Šnita.

Od spomenutih mjesta posebno se ističe Bovec -mjesto na kojem možete doživjeti brojne pustolovine u vidu raftinga, penjanja, ziplinea i kayaka. Okružen visokim planinama i kristalnim smaragdnim pritocima Soče ovo je mjesto raj za zaljubljenike u prirodni turizam.

Ljubitelji slapova ne smiju propustiti one koji se nalaze u blizini rijeke Soče, slap Kozjak, Boka i Virje. Boka je jedan od najljepših slapova koji seže do 144 m visine, a nalazi se odmah uz cestu prije dolaska u Bovec.

Gastronomija u Bovcu iznenadit će vaše okusne pupoljke novim okusima i lokalnom kulinarskom tradicijom. Kad je riječ o gastronomskim specijalitetima u Bovcu, malo je takvih koji mogu odoljeti poznatim tradicionalnim jelima kao što su „čompe an skuta“ (kuhani krumpir s ukusnim mladim ovčjim sirom) ili „buški krafi“ (ukusan desert u obliku džepića punjenih kruškama koje mještani tradicionalno jedu na Badnjak) ili pak „bovški sir“ koji je zbog svoje kvalitete cijenjen već stoljećima.

Uz rijeku Soču možete pronaći i bogatu ponudu smještajnih kapaciteta koji će svojim autohtonim izdanjem upotpuniti doživljaj ove rajske destinacije.

Izaberete li ovu božanstvenu regiju za svoj idući izlet, koje god mjesto posjetite nećete pogriješiti. Zbog jedinstvene baštine dolina Soče nosi i „rajsku“ oznaku EDEN (European Destination of Excellence – Europska destinacija izvrsnosti).