Elegant

Dokazano je! Sindrom slomljenog srca uistinu postoji

Krešimir Šustić 08. siječnja 2021.

Doznajte kako fizički i emocionalni stres mogu utjecati na vaše srce

Slomljeno srce može dočarati gorko-slatke priče i ljubavne pjesme, ali doživljaj traumatičnog događaja može zapravo uzrokovati ozbiljne srčane posljedice.

Poznat i kao Takotsubo kardiomiopatija, spomenuti simptom se javlja kada netko doživi nagli i akutni fizički ili emocionalni stres, koji može brzo oslabiti lijevu komoru srca.

Prvi put je opisan u Japanu tijekom 1990-ih, a stanje u kojem lijeva klijetka izlazi, dok se baza srca skuplja, može biti opasno jer negativno utječe na sposobnost srca da pravilno pumpa krv.

Takotsubo kardiomiopatiju u međuvremenu pokreće ozbiljan emocionalni ili fizički odgovor koji izravno utječe na srčani mišić, a može se pojaviti čak i ako ste inače zdravi, zbog čega je važno razumjeti uzroke i simptome.

Najčešće do ovog stanja dovodi stres i tuga zbog gubitka voljene osobe, ali i intenzivni osjećaji straha, bijesa, iznenađenja i druge emocije koje također mogu biti okidač.

Čak i pozitivni događaji, poput odlaska na zabavu iznenađenja ili dobitka na lutriji, mogu dovesti do Takotsubo kardiomiopatije, jer bez obzira na uzrok stresa, tjelesni je odgovor sličan: lučiti veliku količinu adrenalina.

Pacijenti koji imaju sindrom slomljenog srca mogu osjetiti bol u prsima, otežano disanje i nizak krvni tlak vrlo brzo nakon izuzetno stresnog događaja.

Studija 2020. otkrila je porast broja bolesnika kojima je dijagnosticirana Takotsubo kardiomiopatija od izbijanja koronavirusa, dosegnuvši 7,8% u usporedbi s 1,7% prije pandemije COVIDA-19.