Zabava

Dokazano je! Konzumiranje čokolade više od jednom tjedno može pomoći pri smanjenju srčanih bolesti

Krešimir Šustić 24. srpnja 2020.

Naravno, sve u normalnim količinama!

Čokolada je jedan od onih proizvoda koji je zaludio milijarde ljudi diljem svijeta, te nam božanstven okus pomaže u borbi protiv stresa, tuge i ostalih promjena raspoloženja.

Iako je puna šećera i svjesni smo da može loše utjecati na ten, zube i kilažu, ponekad joj je uistinu teško odoljeti, stoga se jednostavno upustimo i uživamo u slatkom grijehu.

No europsko kardiološko društvo objavilo je novu kombiniranu analizu koja objašnjava kako se pokazalo da konzumiranje čokolade više od jednom tjedno djeluje dobro za naše srce.

Jedenje čokolade više od jednom tjedno povezano je s 8 posto smanjenim rizikom od bolesti koronarnih arterija, a studija potvrđuje da čokolada pomaže održati zdravu sliku krvnih žila.

Čokolada sadrži hranljive hranjive tvari kao što su flavonoidi, metilksantini, polifenoli i stearinska kiselina koji mogu smanjiti upalu i povećati dobar kolesterol (lipoprotein visoke gustoće ili HDL kolesterol).

Još je bolja vijest ta da ne postoji nijedna određena vrsta čokolade koja je povezana s korisnošću, a to je super jer se ne moramo gušiti s ultra tamnom čokoladom za koju se tvrdilo da je zdravija.

Čini se da umjerene količine čokolade štite koronarne arterije, ali velike količine to ne čine jer se kalorije, šećer, mlijeko i masnoća u komercijalno dostupnim proizvodima trebaju uzeti u obzir, posebno kod dijabetičara i pretilih ljudi.

Napomena: doktori upozoravaju da to ne bi trebao biti izgovor za proždiranje nezdrave količine čokolade.