Zabava

Dojenje – prava istina koju bi trebala znati svaka buduća mama!

Mia Vodopija 14. srpnja 2021.

Dojenje više nije tabu tema!

Trudnoća je vrijeme koje većina budućih majki provede u radosnom iščekivanju, razmišljanju, preispitivanju, uz malo nestrpljenja i straha, pogovo vezano uz dojenje.

Biti roditelj zaista je zahtjevna zadaća. Iako su moderni izazovi sasvim drukčiji nego nekadašnji, odluke mogu biti jednako teške. Današnji roditelji imaju izbor u svemu. Čini se sjajno, ali je li to zaista tako?

Žene napokon dijele stvari o trudnoći koje vam nitko ne govori

Mame koje doje, često brinu dobiva li njihova beba dovoljno mlijeka za pravilan rast i razvoj. Dojka nije bočica i nemoguće je izmjeriti koliko je mililitara mlijeka u njoj, stoga nikad nećemo znati koliko je beba popila mlijeka tijekom jednog podoja.

U današnje vrijeme kada smo svi pomalo opterećeni brojkama, vjerujemo samo onome što možemo izmjeriti. Važno nam je znati koliko litara tekućine dnevno treba unositi u organizam, koliko kalorija ima obrok koji upravo jedemo, koliko dnevno treba pojesti beba od mjesec dana, koliko puta dnevno treba dojiti, koliko minuta treba trajati podoj.

Sve knjige o bebama se ne mogu ni nabrojati, a ne zaboravimo niti savjete koje svaki novi roditelj dobije od svojih bližnjih. Za koji se pristup odlučiti? Čije savjete slušati? Kojoj se metodi prikloniti? Kome vjerovati?

Dojenje nakon nekog vremena prestaje boljeti

Zbog prvobitne preosjetljivosti bradavica na početku dojenačkog staža mogu se pojaviti rane koje najčešće spontano zacjeljuju kada se popravi položaj i način na koji dijete zahvaća dojku ustima. Nakon početnog uhodavanja, osim samog hranjenja, dojenje zaista postaje ugodno.

Postavite si male ciljeve

Nitko od vas ne očekuje da budete super mama, da kuća blista, vi u formi, a dijete nasmijano, neprimjetno i tiho. Bavite se djetetom, dojite na zahtjev, puno se odmarajte, spavajte kad i beba spava, a ostalo prepustite nekom drugom. Ako nemate pomoć – reducirajte poslove!

Budite svjesni razvojnih prekretnica

Ako znate što dijete prolazi u svom razvoju, njegovo vas ponašanje neće iznenaditi. Tako se za vrijeme skoka u razvoju, ako dijete odjednom poželi cijeli dan biti na dojci, nećete pitati imate li dovoljno mlijeka. Doživite li štrajk dojenja, znat ćete kako ga prevladati. A ako znate kada je dijete spremno za nadohranu, nećete doći u iskušenje da mu prerano ponudite čvrstu hranu.

Razmišljajte pozitivno

Nema razloga da nešto krene krivo. Educirajte se o dojenju, ali ne razmišljajte da će se rane, zastoji ili mastitis dogoditi baš vama. Ako se to ipak dogodi, većinu problema riješit ćete vrlo brzo, samo se trebate obratiti doktorici.

Imajte povjerenja u sebe

Kada pogledate oko sebe, možda će vam se učiniti da druge majke sve rade bolje od vas: da se spretnije, brže ili privrženije odnose prema svojoj djeci, da im je kuća čišća, da su vitkije i sretnije, a vi se jedva stignete i otuširati…

Imajte na umu da vrijeme prolazi. To naporno razdoblje u prvim danima nakon rođenja djeteta zaista brzo prođe, a sa sobom, uz početnu brigu i nesigurnost, nosi radost, ljubav i još puno novih osjećaja. Uživajte sa svojim djetetom u svakom trenutku.

Mame, imajte na umu da ste posebne, da ste poštivane i da vas volimo!