FOTO by PR

Kultura

Dodijeljene nagrade za X. Bobijeve dane smijeha!

PR 26. studenoga 2021.

Josip Bobi Marotti među najvećim je i najpopularnijim hrvatskim glumcima i kazališnim pedagozima, jedan od utemeljitelja Zagrebačkog dramskog kazališta (danas Gavelle) i desetljećima jedan od njegovih najistaknutijih članova. Iako nas je napustio prije deset godina, vjerojatno nema redovitijeg posjetitelja Histrionovih predstava kojemu i danas njegov lik i komediografsko umijeće nisu još uvijek živo pred očima. […]

Josip Bobi Marotti među najvećim je i najpopularnijim hrvatskim glumcima i kazališnim pedagozima, jedan od utemeljitelja Zagrebačkog dramskog kazališta (danas Gavelle) i desetljećima jedan od njegovih najistaknutijih članova.

Iako nas je napustio prije deset godina, vjerojatno nema redovitijeg posjetitelja Histrionovih predstava kojemu i danas njegov lik i komediografsko umijeće nisu još uvijek živo pred očima.

Jer sve od 1986. do 2010. Bobi je upravo u tim predstavama  pokazivao virtuoznost komičara i ljubav prema kazališnoj sceni koju nije želio napustiti niti u poznim osamdesetim godinama.

Upravo zbog te ljubavi prema kazalištu i humoru zasigurno bi bio zadovoljan da je njemu posvećen jubilarni deseti festival komedije Bobijevi dani smijeha uspio i u kazalištarcima posebno teškim uvjetima okupiti veliki broj predstava i ispuniti onoliko mjesta u gledalištu koliko su epidemiološke mjere dopuštale.

Iz te bogate ponude Ocjenjivački sud u sastavu: kritičar Tomislav Kurelec, predsjednik i članovi: glumica Perica Martinović i predstavnik publike Branko Babac, izdvojio je dobitnike četiri ravnopravne nagrade i dva specijalna priznanja.

Specijalno priznanje kao najbolja mlada glumica (do 28 godina) zaslužila je Dea Presečki za naslovnu ulogu u predstavi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Matiaš grabancijaš dijak Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića. Njezina interpretacija najpoznatijeg, a i najneobičnijeg klasičnog lika kajkavske komedije je snažnom energijom u atraktivnoj kombinaciji fizičke ekspresije i lakoćom izgovora zahtjevnog teksta uspješno približila Matiaša suvremenoj publici.

Za scenski efektnu monokomediju s mnogo satiričkih elemenata Dobro- došli u klub Kotar teatra iz Delnica specijalno priznanje prima njen autor i izvođač Silvio Vovk za originalnu predstavu koja povezuje aktualnost i metaforičnost.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dodjeljujemo Ines Bojanić za inter-pretaciju Miriam u predstavi Gradskog kazališta Požega Guja u njedrima Alena Ayckbourna u režiji Rajka Minkovića. U predstavi koja uspješno po-vezuje crnu komediju, triler i horor, a nitko nije onakav kakvim se čini, Ines Bojanić igra pomalo retardiranu ženu jasno i bez pretjeranog pre-naglašavanja njezinog stanja, da bi nekim detaljima dala naslutiti kako je takvo ponašanje možda i obrambeni mehanizam kojim izbjegava napade i neprimjetno aranžira situacije tako da bi se njima okoristila.

Slijede nagrade dvojici glumaca koji nisu samo obilježili ovogodišnji festi-val, nego i cijelu našu noviju komediju. Damir Lončar se potpuno afirmirao ne samo kao vrstan komičar, nego i kao redatelj komedija i to ne samo u Histrionu, nego i svojoj matičnoj kući zagrebačkoj Komediji. Na ovom festivalu je nagrađen za vrhunsku interpretaciju gradonačelnika Kukučke koja nosi predstavu Glumačke družine Histrion Stoka sitnog zuba Nina Škrabea u režiji Zorana Mužića, izazivajući zaslužene ovacije pu-blike.

Hrvoje Klobučar svoje komičarsko umijeće pokazuje ponajviše u Histrionu, postajući sve uspješniji tijekom dvadesetogodišnje suradnje, a nagradu na desetim Bobijevim danima smijeha zaslužio je svojom komi-čarskom dominacijom i raznovrsnošću u čak tri predstave –  dvije u izvedbi Histriona Bila je to ševa Ephraima Kishona u režiji Lee Anastazije Fleger i Na parove razbroj s’ Petera Quiltera redatelja Ivana-Gorana Viteza te jednoj u produkciji Dramskog kazališta Gavella Zagreb 2020, autor-skom projektu Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića.

U Kishonovoj verziji Romea i Julije oduševljava detaljima čovjeka u dugom nesretnom braku, jer se ovdje veliki romantični ljubavnik nije ubio nego oženio Julijom. Jednako je uvjerljiv i kao mladić koji želi postati rock-zvijezda u nadrealnom Zagrebu 2020 nakon potresa i pandemije, dok u Na parove razbroj s’ iznimno duhovito tumači četiri potpuno različite osobe (od kojih je jedna žena) u omnibusu od četiri vrlo zabavne ljubavne priče.

Ocjenjivački sud kao najbolju predstavu ovogodišnjih Bobijevih dana smi-jeha nagrađuje Matiaša grabancijaša dijaka Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Vara-ždinu koja je inventivno iskoristila klasični tekst kajkavske komedije za stvaranje suvremenog i živog scenskog djela koje efektnim scenskim uobličenjem ukazuje da i ta naizgled davna priča ima znatnih sličnosti s da-našnjom zbiljom.