Zabava

Dijeta s jajima – možete li uistinu smršaviti u kratkom roku?

Mia Vodopija 19. siječnja 2022.

Baš kao i svaka dijeta, i ova ima svoje prednosti i mane...

Napokon ste se ohrabrile stati na vagu i ne sviđa vam se što pokazuje? Čule ste kako medicina i nutricionizam preporučuju barem pola sata aktivnosti dnevno te uravnoteženu prehranu s kompleksnim ugljikohidratima, proteinima i zdravim mastima, ali vi nemate vremena za pravu transformaciju?

Jaja su jedna od onih namirnica koje nalazimo na popisima hrane koja pomaže pri mršavljenju na zdrav način. Hranjiva su, zasitna i jednostavna za pripremu. Kažu da je dijetom s jajima moguće izgubiti i do 5 kilograma u jednom tjednu.

U osnovi je to visokoproteinska dijeta s ograničenim unosom ugljikohidrata, no zašto su jaja tako dobra za mršavljenje? Imaju malo kalorija, zasitna su i potiču metabolizam. Odlična su za početak dana, jeftina su i lako ih je pripremiti!

Tradicionalna dijeta s jajima

U najpopularnijoj inačici ove dijete na jelovniku se ne nalaze isključivo jaja, ali ona čine glavni izvor bjelančevina. Ona je u svojoj osnovi vrsta Atkinsonove dijete, odnosno ketogene dijete koja naglašava važnost ograničavanja unosa ugljikohidrata.

Barem jedan obrok dnevno trebaju biti jaja (2-3), a ostali obroci trebaju sadržavati manje ugljikohidrata nego inače. Obrok s jajima može, ali ne mora biti doručak. Također, vrlo je važno piti puno vode tijekom dijete s jajima kako bi potaknuli rad probavnog sustava. Trebali biste piti najmanje 8 do 10 šalica vode dnevno, ovisno o vašoj tjelesnoj građi i razini aktivnosti.

Nedostaci dijete s jajima

Iako su ljudi na Internetu ludi za ovom dijetom, medicina i znanost smatraju kako dijeta s jajima nije najzdraviji način za gubitak kilograma. Naime, prateći ovakav tip dijete energetski unos na dnevnoj bazi iznosi 1000 kcal što je ispod preporučenih dnevnih vrijednosti za energetski unos.

S obzirom na smanjeni unos ugljikohidrata kod ovakvog tipa dijete vrlo vjerojatno ćete se osjećati slabo i imati manjak energije. Možda su puna bjelančevina, ali jaja u sebi ne sadržavaju prehrambena vlakna, koja pronalazimo u povrću i voću. Uz povrće i voće će se očuvati zdravlje mikroflore probavnog sustava.

Osim toga, dijeta s jajima je previše restriktivna. Ona ne podrazumijeva zdrav i uravnotežen pristup prehrani. Nedostatak ugljikohidrata otežava provođenje napornih fizičkih aktivnosti. Zbog toga vježbanje nije uvjet za praćenje ovog plana prehrane. Ono se čak ni ne preporučuje.

Prehrana bogata jajima može uzrokovati zatvor, nadutost i zadah. Ova dijeta nije održiva kao dugoročni plan za zdravu kontrolu tjelesne težine. Rezultati su privremeni. Vjerojatno ćete vratiti sve izgubljene kilograme kada se vratite uobičajenoj prehrani. Zbog toga liječnici rijetko odobravaju ovu dijetu.

Je li dijeta s jajima održiva?

Ovakav tip prehrane nije održiv i stoga se osobe koje su na njoj vrlo brzo vrate uobičajenom tipu prehrane. Takav povratak na uobičajenu prehranu dovodi do ponovnog dobitka na tjelesnoj težini, tzv. yo-yo efekta koji sam po sebi nije zdrav.

Dijeta s jajima namijenjena je da vam pomogne da ostvarite privremeni efekt mršavljenja. Nakon tjedan ili dva nužno je nastaviti s raznolikom i uravnoteženom prehranom. To je savršeno rješenje za vjenčanje koje imate sljedeći vikend i slične prigode u kojima želite izgledati i osjećati se dobro.

U drugim slučajevima treba dobro razmisliti je li ova dijeta idealna za vas.