Zabava

Danas slavimo Međunarodni dan sestara!

admin 30. srpnja 2022.

Dan sestara neslužbeni je dan kojim se veliča veza koju imate sa svojom sestrom

Nacionalni dan sestara obilježava se svake godine, prve nedjelje u kolovozu, a simbolizira dan slavljenja jedinstvene veze između sestara. Možda ima dana kada bi sestre htjele zadaviti jedna drugu, ali uvijek su tu jedna za drugu i čuvaju si leđa, bez obzira na sve.

Ovaj neslužbeni blagdan odaje počast snažnoj vezi koju ljudi dijele sa svojim sestrama te istovremeno potiče ljude da slave posebnu vezu koju imaju sa svojim sestrama. To je također dan za priznavanje radosti i ljubavi koju vaša sestra unosi u vaš život i pobrinite se da zna da cijenite sve što je učinila za vas.

Zašto je veza između sestara najjača od svih?

Iako je veza između svih braće i sestara jaka, najjača od svih može biti ona između dvije sestre – rezultat je nekoliko znanstvenih istraživanja.

Sveučilište Brigham Young 2010. godine provelo je istraživanje o 395 obitelji i otkrilo da je sestra najpozitivnije utjecala na život ostatka obitelji. Jednako tako studija je dokazala da imati sestru uvelike pomaže drugom bratu i sestri da se tijekom svoje mladosti osjeća manje usamljeno, krivo ili uplašeno. Također nije bilo važno je li sestra mlađa ili starija, niti kolika je razlika u godinama između braće i sestara.

Istraživanje govori da čak niti roditelji ne mogu naučiti svoju djecu neke životne lekcije koje se integriraju i prakticiraju između dvije sestre. Iako su braće i sestre povezani u svojem djetinjstvu, sestre uče braću što cure vole, a braća otkrivaju sestrama sve tajne muškog mozga. Iako postoji određena veza u mlađim danima istraživanje također pokazuje da što više starimo veze između sestara najjače opstaju, u odnosu na ostale kombinacije.

Sestre su zakon!

Znanost pokazuje niz drugih prednosti kada imate sestru. Jedna od njih je ta da budete uspješniji u karijeri, a čak može pomoći u ublažavanju stresa u teškim vremenima. A sve to je nešto što brat ne može učiniti.

Istraživači sa Sveučilišta Ulster ispitali su 571 mladu odraslu osobu između 17 i 25 godina te su otkrili da sestre pomažu drugim sestrama da budu otvorenije u komunikaciji i kohezivnije sa svojom obitelji. Istraživanje je također dalo rezultate da braća mogu imati suprotan učinak. 

Idući put kada budete nadomak svađe sa svojom sestrom sjetite se što ste pročitali i razmislite da li je glupa sitnica dovoljno velik razlog za kvarenje odnosa.

Umjesto toga danas svojoj sestri ispecite ukusni kolač ili ju odvedite na sladoled i tako pokažite koliko ju volite i koliko vam znači u životu.