FOTO by IMDb

Zabava

Danas slavimo “Dan srednjeg djeteta”! Poznaješ nekog?

admin 11. kolovoza 2023.

Donosimo i nekoliko zanimljivih činjenica o njihovoj posebnosti...

Međunarodni dan srednjeg djeteta posvećen je svim onima koji su se na neki način osjećali izostavljeno tijekom svog odrastanja ili su im roditelji stalno govorili da su prestari ili premladi za neke stvari.

Ovaj međunarodni dan počiva na činjenici da sindrom srednjeg djeteta uistinu postoji i da su srednja djeca uvijek dobivala manje pozornosti od svojih starijih ili mlađih braće ili sestara.

Foto: IMDb

Sindrom srednjeg djeteta govori o tome da je prvo rođeno dijete posebna prilika i roditelji se nekako najviše vežu s prvorođenim. Prvo dijete ima svu pažnju dok ne dođe iduće dijete koje na prvu dobiva veliku pažnju. No čim srednje dijete postane svjesno shvati da njegov stariji brat ili sestra djeluju zrelije, mogu raditi više stvari, imaju veću slobodu što automatski stvara ljubomoru.

Nevolje stižu kada dođe i treće dijete koje opet uzima svu pozornost i tu kreće ljubomora na dvije strane, prema starijom i mlađom braćom i sestrama istovremeno. U biti, srednje dijete nikad nema posebnu ulogu i nikad ne dobiva najveću pozornost roditelja.

Foto: IMDb

Bez obzira na to je li “Sindrom srednjeg djeteta” stvaran ili ne, istina je da se srednja djeca, osobito u velikim obiteljima, mogu zanemariti u užurbanosti svakodnevnog života. Obilježavanje ovog dana 1986. pokrenula je Elizabeth Walker s ciljem podsjećanja da je svako dijete dragocjeno i važno.

Foto: IMDb

Da sve ne bude tako crno, srednje dijete ima i neke prednosti za razliku od prvog i trećeg, a u nastavku vam donosimo one najzanimljivije.

  • Srednja djeca imaju svoj vlastiti dan, dok dan prvog ili trećeg djeteta ne postoji. Slavimo ga svakog 12. kolovoza u godini i to ih čini posebnim.
  • Srednje djece je sve manje i zato su zaista posebni. Ako se sjetimo sedamdesetih godina kada su obitelji imale 5 i više djece danas je uspjeh ako obitelj ima i dvoje djece. To znači da je sve manje srednje djece što ih čini još posebnijim.
  • Bill Gates, Madonna, Elena Kagan, Nelson Mandela, Susan B. Anthony, Walt Disney, Charlotte and Emily Brontë, Martin Luther King Jr. i Michael Jordan samo su neki od najpoznatije srednje djece.
  • Pravi su mirotvorci. To što smo rođeni kao srednje dijete pomaže nam razviti sposobnosti kao što su diplomacija i neovisnost. Nedostatak roditeljske pažnje daje im još jednu sposobnost, a to je borba protiv nepravde.
  • Sve odlične serije unutar svoje obitelji ima srednje dijete koje rastura. Full House, The Brady Bunch, The Simpsons, Modern Family, Fresh Prince of Bel Air….
  • Istraživanja pokazuju da su srednja djeca kasnije u životu vjerni svojim partnerima i teško da će ikad prevariti, tako da postaju tražena roba…
  • Budući da imaju starijeg i mlađeg brata, srednje dijete može doživjeti najbolje iz oba svijeta i skupiti više životnog iskustva od svoje braće ili sestara.
Foto: IMDb

Nadamo se da poznajete nekog tko je srednje dijete i da ćete mu čestitati njegov dan, kako bi se barem danas osjećao uistinu posebno…