FOTO by Dvorišta

Zabava

Danas počinju DVORIŠTA na 5 wow lokacija! Koga vodiš sa sobom?

Viktoria Mikulić 13. srpnja 2022.

Zabava, druženje, otkrivanje, doživljaji... Ponuda, ambijenti, osvježenje, glazba... Zakačite se za - Dvorišta

Danas, u srijedu 13.7. na 5 lokacija, od toga na čak 3 posve nove, s 2 dana više – ukupno 12! – #Dvorišta ponovno otkrivaju skrivene tajne Gornjeg grada!

Zaviri iza fasada gornjogradskih palača i uđi u svijet zagrebačkih dvorišta. Doživi Zagreb kakav još nisi doživio… I zakači se – za DVORIŠTA!

Dvorišta Zagreb

Uputi se na Gornji grad i uđi u svijet zagrebačkih DVORIŠTA! Ne propusti puno dobre glazbe i opuštene ljetne zabave, slasnih zalogaja i osvježavajućih gutljaja začinjenih jedinstvenim “zagrebačkim” štihom.

Dvorišta Zagreb

U nastavku detaljnije predstavljamo svih 5 lokacija, neke stare, a neke u potpunosti nove na kojima ćete moći uživati uz vrhunska pića, ukusnu hranu i poznate ritmove:

Hrvatski dom HAZU – Donje dvorište… jedno od dva premijerno predstavljena 2019. godine. Na mjestu današnje palače, poznate pod nazivom Narodni dom, nalazio se nekoć samostan klarisa. Svim ljubiteljima Dvorišta dajemo mogućnost da zavire iza ograde Narodnog doma na adresi Dvoranski prečac i uživaju u skrivenom dvorištu s prekrasnim perivojem i neponovljivim pogledom na Radićevu i Zagreb.

Dvorišta Zagreb

Iduća lokacija je Sjeverno dvorište – Arheološki vrt Muzeja grada Zagreba! Sjeverno dvorište, u koje se ulazi iz prostora Zvjezdarnice na susjednom broju na vrhu Opatičke, lokacija je arheoloških iskopavanja koje govore o staroj prošlosti Zagreba, a njegovoj posebnoj atmosferi posebno pridonosi slijepa, oslikana fasada na pročelju zgrade.

Dvorišta Zagreb

Lokacija s pogledom na zvijezde! Stara gornjogradska utvrda na vrhu Opatičke ulice podignuta je u 13. stoljeću. Kako je bila u vlasništvu zagrebačkog biskupa, u narodu se za nju uvriježio naziv Popov toranj. Godine 1903. u njemu je otvorena Zagrebačka zvjezdarnica. U sklopu Dvorišta imat ćete priliku popeti se na Popov toranj, uživati u predivnom pogledu i okinuti koji selfie te čuti raznolike astronomske zanimljivosti – i to svaki dan od 19 do 21 h, a ulaz je besplatan.

Dvorišta i ovog ljeta pričaju priče o Zagrebu kakvog još niste doživjeli!

U sklopu manifestacije Dvorišta, Muzej grada Zagreba u terminu od 17 do 18 sati svakoga dana priprema obilazak muzejskog postava uz stručno vodstvo. Ulaznica za muzej se plaća, a stručno vodstvo u sklopu projekta Dvorišta je besplatno!

Još jedna obožavana lokacija je Narodni dom HAZU u Opatičkoj 18! Na mjestu današnje palače nalazio se nekoć samostan klarisa. Nakon ukinuća reda 1782. prostor je zapušten, a današnja je palača sagrađena godine 1843. kao obiteljska kuća obitelji Drašković, zbog čega je poznajemo i kao Palaču Drašković. Već u doba izgradnje bila je jedna od najljepših gornjogradskih palača, izgrađena u novoklasicističkome slogu, dotjeranih pročelja i dojmljivoga klasicističkog interijera.

Dvorišta Zagreb

Nova lokacija na Dvorištima, koja će sigurno postati pravi hit! Zgrada u kojoj je danas Pravni fakultet, posljednja lokacija na kojoj je živio otac Narodnog preporoda Ljudevit Gaj, a u kojoj je od 1946. bila njegova znamenita Ilirska tiskara. Godine 1852.

Gajeva tiskara bila je najveća tiskara u Zagrebu, a na strojevima dovezenim iz Praga radili su najbolji inozemni slagari. Dobro došli u Palaču Erdödy-Keglević!

Onda, koga vodiš sa sobom?