FOTO by Instagram @edudronesbr / @mitchellpettigrew

Kultura

Danas obilježavamo Svjetski dan oceana!

admin 08. lipnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Izgubili smo balans s prirodom. Sve se više osjećaju negativne posljedice čovjekova bezobzirna i brutalna ponašanja koja kroz zadnjih stotinjak godina vrši na prirodu. Biolozi i znanstvenici već desetljećima upozoravaju da ako se naš odnos prema prirodi drastično ne promijeni, očekuju nas samo najgori scenariji iz postapokaliptičnih filmova.

Raznim zelenim akcijama i ekološkim aktivizmom osviješteni članovi društva pokušavaju fokus javnosti preusmjeriti na ovaj veliki problem. Upravo je to jedan od razloga zašto se počeo obilježavati Svjetski dan oceana, koji obilježavamo svakog 8. lipnja!

Znate li da se više od 90% života na zemlji nalazi u moru? Činjenica je dakle, da su kopnena živa bića zapravo poprilična manjina na našem plavom planetu!

Oceani su pluća našeg planeta i daju nam većinu kisika kojeg udišemo. S druge strane enorman su izvor naše hrane i lijekova.

Snažno utječu na klimu i neizostavan su dio biosfere. Jednako tako, bogatstvo raznolikosti i pojavnosti vodenog svijeta oduvijek je bio predmet divljenja, ali i strahopoštovanja te neiscrpan izvor koji je hranio ljudsku kulturnu i umjetničku baštinu.

Riječ ocean grčkoga je podrijetla- ὠκεανός, a označava grčkog mitološkog boga Okeana, koji je bio bog mora, svih voda i potresa. U užem smislu ocean je jedinstvena, kontinuirana vodena masa golemih dimenzija, a u širem smislu ukupna vodena masa mora na Zemlji koja pokriva skoro tri četvrtine, tj. 71% Zemljine površine, od čega se 97% odnosi na morsku vodu, a preostalih 3% čini slatka voda.

Od 2000. godine službeno ih je pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean.Međusobno povezani, oceani i mora čine vodenu masu koja se naziva Svjetski ocean.

Tako je i naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora, također dio Svjetskog oceana!

Obilježavanje Svjetskog dana oceana pokrenula je 2002. godine međunarodna mreža organizacija i pojedinaca pod nazivom The Ocean Project. Oni svoj rad posvećuju podizanju svijesti o važnosti očuvanja oceana i direktnom radu na njihovoj zaštiti.

Nakon perioda zagovaranja i UN je 2008. godine 8. lipnja prepoznao kao Svjetski dan oceana.

Tema Dana se mijenja svake godine, a glavni je cilj probuditi svijest o potrebi očuvanja morskog okoliša i mora kao bitnoj sastavnici našega života na planetu, te reagirati na trendove sve većeg uništenja oceana zbog djelovanja ljudi, poput onečišćenja naftom, plastičnim otpadom, otpadnim vodama, toksičnim otpadom, te prekomjernom eksploatacijom. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana oceana je „Život i sredstva za život”.

„Kako bismo osigurali zaštitu oceana i sačuvali ih za buduće generacije, Svjetski dan oceana prilika je za poticanje na razmišljanje o tome što oceani znače za nas.

Obilježavanje i slavlje ovog dana prilika je i za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, našeg utjecaja na njih te za poticanje promjene odnosa prema oceanima“ prenosi Agencija za zaštitu okoliša na svom internet portalu.

A promjena odnosa prema oceanima i osvještavanje uloge koju čovjek ima u njihovom zagađenju je od presudne važnosti, posebno nakon posljednjih vijesti o tome da je Velika pacifička mrlja smeća, primijećena još prije nekoliko godina kako pluta Svjetskim oceanom, dosegla veličinu od 15 milijuna četvornih kilometara, a plastične boce, vrećice i ostalo smeće koje čovjek tako nemarno odbacuje mogu se naći na čak 4500 metara dubine (na dubini koja je do sada bila potpuno neistražena!), tako da je naše smeće stiglo puno prije nas na najdublje i još neistražene dijelove oceana!

Budimo dio rješenja ovog velikog globalnog problema jer svaka mala, skromna akcija očuvanja i samo dijelića Zemljine površine, pridonosi dugoročnom spasu ovog predivnog, plavog planeta za buduće generacije!