FOTO by Instagram @tigerloversclub

Zabava

Danas je Svjetski dan tigrova! Saznajte sve zanimljivosti o velikoj prugastoj mački!

admin 29. srpnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Tigar, po mnogim istočnjačkim legendama kralj svih zvijeri, jedna je od najvećih, najljepših, no i najugroženijih vrsta mačaka na svijetu.

Nemarno i nemilosrdno postupanje čovjeka prema prirodi, negativno se odražava na biljni i životinjski svijet, a Majka Zemlja nam mnogim prirodnim kataklizmama i anomalijama pokazuje koliko smo poljuljali njezin balans, izbacivši iz ravnoteže mnoge biljne i životinjske vrste, te njihova prirodna staništa.

Tigrovi su nekoć bili strah i trepet, a čovjeka je na njegov spomen ispunjavalo strahopoštovanje. Danas je, nažalost, situacija potpuno drugačija. Tigrovi su jedna od mnogih životinjskih vrsta koje su na rubu izumiranja u „naprednom” 21. stoljeću.

Zbog toga se 29. srpnja svake godine obilježava Svjetski dan tigrova. Taj dan se obilježava od 2010. godine s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja ovih veličanstvenih životinja te zaštite njihovih prirodnih staništa.

Od gotovo stotinu tisuća ovih divnih prugastih velikih mačaka, koliko ih je početkom prošlog stoljeća bilo na svijetu, zbog krivolova i konstantnog uništavanja njihovih staništa, 2010. godinu dočekalo je jedva pet posto, odnosno svega 3.200 jedinki!

Ova poražavajuća činjenica potaknula je suradnju Svjetskog fonda za prirodu (WWF) s lokalnim stanovništvom koje se uključuje u rješavanje ove velike krize, te s vladama azijskih zemalja radi na promjenama zakona.

Također, organizacija je izravno uključena i u sprječavanje krivolova i ilegalne trgovine ovim divljim, no veličanstvenim životinjama koja je, pokazalo se, izuzetno opasna za ljude. 

Deset godina kasnije, na Svjetski dan tigrova, zahvaljujući vladama zemalja u kojima obitavaju, stanovništvu tih i brojnih drugih zemalja, upraviteljima zaštićenih područjima i zaštitarima prirode, na svijetu ih ima nešto više. Njihov broj popeo se na 3.890 jedinki.

Napredak je vidljiv, ali opasnost od izumiranja tigrova i dalje postoji. Zapravo, veća je nego ikad prije, tvrdi Svjetski fond za prirodu.

Najveći broj tigrova strada od zamki napravljenih od najlona, užeta ili žice. To je najjednostavnija, ali i najbrutalnija metoda lova, a u zaštićenim područjima Laosa, Vijetnama i Kambodže pronađeno ih je 12,3 milijuna!

Tigar je iznimno ugrožena vrsta i kada se uhvati u zamku, nema mu spasa. Ugiba polako, a ako je riječ o tigrici, vrlo vjerojatno će stradati i njeni nemoćni mladunci. Zbog tih zamki nestaju cijele obitelji tigrova. Sasvim tiho i neprimjetno divlji svijet dovode do istrebljenja.

Tigar, latinskoga imena Panthera tigris je jedna od četiri vrste „velikih mačaka“, ujedno i najveća mačka na svijetu. Vrhunski je predator, a u brojnim povijesnim mitovima i legendama istočnjačkih zemalja tigar se smatra kraljem svih zvijeri.

Bengalski tigar je najpoznatija podvrsta i sačinjava približno 80% ukupne populacije. Još neke od podvrsta su: sumatranski, sibirski i južnokineski tigar, dok su podvrste indokineskog, javanskog, kaspijskog i balijskog proglašene izumrlima.

Svaki tigar ima raspored pruga po tijelu koji je specifičan samo za njega, nešto poput ljudskog otiska prsta – ne postoje dva identična na svijetu, pa tako ne postoje ni dva tigra a istim rasporedom pruga!

Bijeli tigrovi se mogu svrstati u iznimno rijetku pojavu i bez izuzetka svi imaju plave oči, dok sve ostale vrste tigrova imaju žute oči, zbog gena koji je povezan sa bijelom bojom krzna. 2009. godine, dogodio se izuzetak. Rođeno je mladunče bengalskoga tigra bez pruga, a smatra se da u svijetu postoji samo 20 jedinki ove vrste.

Udvostručavanje broja tigrova do 2022. godine je cilj koji je Svjetski fond za prirodu postavio zajedno s 13 vlada azijskih zemalja i predstavlja najambiciozniji cilj u očuvanju jedne životinjske vrste na svijetu.