FOTO by Instagram @famflowerfarm / @famflowerfarm

Dekor

Dalija – raskošan cvijet zamamne ljepote

Daria Lovrić 07. srpnja 2023.

Raznolikost boja i oblika njezinih cvjetova pretvorit će vaše dvorište u pravu rajsku oazu...

Uskoro se bliži vrijeme dalija. Samo ponosni vlasnici ovog prekrasnog cvijeća znaju kakvu raskoš i ljepotu pruža ovaj predivan cvijet.

Dalije pripadaju porodici glavočika koji obuhvaća 27 vrsta od kojih sve potječu iz Meksika pa sve do središnje Južne Amerike. Sposobnost lakog križanja vrsta dovela je do mnoštva kultivara i velike raznolikosti među njima, velikog spektra boja i veličine cvjetova.

S obzirom na veličinu i oblik cvata dalija je jedna od najraznolikijih vrsta biljaka.

Promjer dalija je od 10 cm do preko 25 centimetara. Za sada je rekordni cvat imao promjer od čak 53 centimetra. Po izgledu cvata razlikujemo: jednocvjetne, anemonaste, prstenaste, dekorativne, loptaste, pomponaste, kaktusaste i polukaktusaste.

Dalije najbolje uspijevaju u bogatom, vlažnom, ali propusnom tlu, a preporučljivo ih je saditi na otvorenim položajima zaštićenim od vjetra, izloženima suncu najmanje 6 do 8 sati. Iako vole sunce, preporučuje se da su tijekom najjačeg sunca u polusjeni.

Gomolji dalija sade se u proljeće i smještaju u hladne zaštićene prostore te povremeno lagano zalijevaju. Nakon što prođe opasnost od mraza sade se na otvoreno gdje imaju dovoljno prostora i zraka. Dalijama visokog rasta treba omogućiti potporanj, a za tu svrhu najpogodniji su bambusovi štapovi koji se uz svaku biljku stavljaju nakon što izbojci narastu više od 40 cm.

Kao ukrasna vrsta, dalije se najčešće koriste za sadnju u vrtovima na cvjetnim gredicama. Svojim raskošnim bojama i očaravajućim izgledom pretvorit će svako dvorište u bajku. Dalije nižeg rasta možete saditi u uzgojne posude, a česte su i u kasnoljetnim cvjetnim aranžmanima i dekoracijama.

Osim što ih koristimo kao ukras, dalije su ljekovite, a prvenstveno su se koristile kao hrana. Danas se cvjetovi dalija dodaju u sezonske salate kao dekoracija, a u Meksiku se gomolji koriste kao povrće. Slatki ekstrakt gomolja se prska po sladoledu ili koristi kao napitak.

Ova raskošna biljka bogata cvjetovima je must have dekor kad je riječ o uređenju dvorišta. Dalija je trajnica i svake će vas godine uveseljavati krajem ljeta i nagovijestiti kraj najrazigranijeg godišnjeg doba.