FOTO by Instagram @mv_kochkarussel / @memicarmina

Recepti

Čoko oblatne – neizostavni kolač koji obožavamo

Mia Vodopija 22. prosinca 2023.

Da čujemo, tko je ljubitelj oblatni?

Postoji nešto posebno u prosinačkim tradicijama pečenja kolačića i keksića s bakom i mamom. Razmjenjivanje ideja, dodavanje novih recepata ili ispravljanje starih, te priprema onih delicija koje već znamo na pamet.

Nakon Božića slijedi priprema za najluđu noć u godini, a mi vam donosimo jedan recept koji ju može malo zasladiti. U nastavku pogledajte recept za čokoladne oblatne koje su nam svima favoriti.

Vrijeme blagdana s mnoštvom sitnih kolača ne može se zamisliti bez oblatni, savršeno hrskave i ukusne baš kakve su pravile naše bake. Čokoladno punjenje s dodatkom oraha sigurno je dobitna kombinacija koju svi obožavaju.

Sastojci

  • pakiranje većih oblatni
  • 250 ml mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 150-200 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • 250 g mljevenog keksa
  • 120 g čokolade za kuhanje

Priprema

U posudu stavite maslac i šećer i rastopite ih, te ulijte mlijeko. U isto vrijeme otopite čokoladu na pari (ili u mikrovalnoj). U smjesu s mlijekom, maslacem i šećerom dodajte mljevene orahe i keks. Dobro pomiješajte, pa podijelite smjesu na dva jednaka dijela. U jednu polovicu dodajte rastopljenu čokoladu.

Dobro promiješajte sastojke da se sjedine. Ostavite ih 2-3 minute da se ohlade, kako oblatne ne bi bile žilave. Uzmite jednu oblatnu pa stavite polovinu čokoladnog fila. Premažite filu preko cijele oblatne, pa preklopite s drugom oblatnom. Preko premažite ravnomjerno svijetlu filu. Preklopite s trećom oblatnom. Ravnomjerno premažite ostatak tamne file.

Preklopite četvrtom oblatnom i premažite ostatkom svijetle file. Stavite četvrtu oblatnu. Pritisnite dlanovima, pa prekrijte kolač čistom krpom (folijom). Na kolač stavite nešto teško poput posude ili knjiga. Spremite oblatne u hladnu prostoriju preko noći.

Sljedeći dan ih izrežite na željeni oblik. Uživajte u ovom tradicionalnom kolaču!