Čoko-nugat torta kalorična je bomba kojoj ne možemo odoljeti!
Sama riječ “čokoladna torta” u nama budi želju i emocije za dobrim desertom!
Imam za vas pravu bombu, sa puno lješnjaka i čokolade! Ljubitelji nugat slastica, evo nešto za vaše nepce! Pročitajmo u nastavku što nam je sve potrebno kako bismo spremili ovu tortu.
SASTOJCI:
Za biskvit:
- 8 jaja
- 22 dkg glatkog brašna
- 21 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 dkg kakaa
- 0,5 dcl mlijeka
- 0,5 dcl ulja
- 50 g mljevenih lješnjaka
Za kremu:
- 7 dcl mlijeka
- 10 dkg šećera
- 5 žumanjaka
- 3 dkg oštrog brašna
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje
- 5 žlica kakaa
Za glazuru:
- 300 g čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja
- Usitnjeni lješnjaci
PRIPREMA:
Biskvit:
1. Jaja i šećer pjenasto izradite. Dodajte brašno i vanilin šečer.
2. Miješajući postepeno dodajte mlijeko i ulje. Dodajte kakao i dobro promiješajte.
3. Na kraju, dodajte mljevene lješnjake i još jednom ručno promiješajte.
4. Okrugli kalup prekrijte papirom za pečenje i ulijte trećinu smjese za biskvit. Od te smjese potrebno je dobiti dvije biskvitne podloge. Pecite na 180°C stupnjeva oko 20 minuta, ovisno o pećnici.
5. Ponovite postupak sa ostatkom smjese za biskvit od kojeg ćete dobiti jedan biskvit.
6. Prvi pečeni biskvit prerežite po sredini kako biste dobili dvije jednake podloge, tako da sveukupno imate 3 biskvita.
Izrada kreme:
1. Od navedene količine mlijeka, odvojite malo sa strane. Ostatak stavite da prokuha.
2. S hladnim mlijekom izmješajte šečer, žumanjke i oštro brašno i dodajte ga prokuhanom mlijeku neprekidno miješajući dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre.
3. Prebacite kremu u drugu posudu, pokrijte sa prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
4. Dok se krema hladi, izradite slatko vrhnje.
5. Čokoladu za kuhanje otopite na pari i prohladite ju.
6. Kad se krema ohladila, dodajte joj šlag i čokoladu i sve dobro promiješajte.
7. Za glazuru, otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem.
Izrada:
1. Postavite jedan dio biskvita na stalak za tortu.
2. Premažite s čokoladnom kremom. Preko kreme stavite drugi dio biskvita, pa zatim premažite kremom. Tako i sa trećim biskvitom, i preko njega premažite ostatak kreme. Ostatak kreme iskoristite i premažite rubove torte.
3. Naposljetku, prelijte tortu s čokoladnom glazurom i posujte s komadićima lješnjaka.
U slast!
Autor teksta: Nina Stojanov
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!