Dom

Čoko-nugat torta kalorična je bomba kojoj ne možemo odoljeti!

Nina Stojanov 17. studenoga 2020.

Sama riječ “čokoladna torta” u nama budi želju i emocije za dobrim desertom!

Imam za vas pravu bombu, sa puno lješnjaka i čokolade! Ljubitelji nugat slastica, evo nešto za vaše nepce! Pročitajmo u nastavku što nam je sve potrebno kako bismo spremili ovu tortu.

SASTOJCI:

Za biskvit:

  • 8 jaja
  • 22 dkg glatkog brašna
  • 21 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 dkg kakaa
  • 0,5 dcl mlijeka
  • 0,5 dcl ulja
  • 50 g mljevenih lješnjaka

Za kremu:

  • 7 dcl mlijeka
  • 10 dkg šećera
  • 5 žumanjaka
  • 3 dkg oštrog brašna
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 5 žlica kakaa

Za glazuru:

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • Usitnjeni lješnjaci

PRIPREMA:

Biskvit:

1. Jaja i šećer pjenasto izradite. Dodajte brašno i vanilin šečer.

2. Miješajući postepeno dodajte mlijeko i ulje. Dodajte kakao i dobro promiješajte.

3. Na kraju, dodajte mljevene lješnjake i još jednom ručno promiješajte.

4. Okrugli kalup prekrijte papirom za pečenje i ulijte trećinu smjese za biskvit. Od te smjese potrebno je dobiti dvije biskvitne podloge. Pecite na 180°C stupnjeva oko 20 minuta, ovisno o pećnici.

5. Ponovite postupak sa ostatkom  smjese za biskvit od kojeg ćete dobiti jedan biskvit.

6. Prvi pečeni biskvit prerežite po sredini kako biste dobili dvije jednake podloge, tako da sveukupno imate 3 biskvita.

Izrada kreme:

1. Od navedene količine mlijeka, odvojite malo sa strane. Ostatak stavite da prokuha.

2. S hladnim mlijekom izmješajte šečer, žumanjke i oštro brašno i dodajte ga prokuhanom mlijeku neprekidno miješajući dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre.

3. Prebacite kremu u drugu posudu, pokrijte sa prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

4. Dok se krema hladi, izradite slatko vrhnje.

5. Čokoladu za kuhanje otopite na pari i prohladite ju.

6. Kad se krema ohladila, dodajte joj šlag i čokoladu i sve dobro promiješajte.

7. Za glazuru, otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem.

Izrada:

1. Postavite jedan dio biskvita na stalak za tortu.

2. Premažite s čokoladnom kremom. Preko kreme stavite drugi dio biskvita, pa zatim premažite kremom. Tako i sa trećim biskvitom, i preko njega premažite ostatak kreme. Ostatak kreme iskoristite i premažite rubove torte.

3. Naposljetku, prelijte tortu s čokoladnom glazurom i posujte s komadićima lješnjaka.

U slast!

Autor teksta: Nina Stojanov

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

 

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!