FOTO by avantium_/carlsberg

Iće & piće

Coca-Cola i Carlsberg uvode boce na bazi biljaka koje se razgrade u roku godine dana

Krešimir Šustić 20. svibnja 2020.

Dobre vijesti stižu nam iz Nizozemske!

Zbrinjavanje plastičnih boca ogroman je doprinos svjetskoj klimatskoj krizi, a u svijetu se proizvodi 300 milijuna tona plastike iz fosilnih goriva godišnje, te smo uistinu očajni u pronalaženju alternative koja neće biti štetna za našu Majku prirodu.

Photo: Marco Verch

Nizozemska tvrtka Avantium ima rješenje za nas, pa tako uz podršku velikih tvrtki kao što su Coca-Cola, Carlsberg i Danone, razvija plastiku na biljnoj osnovi koja bi mogla zamijeniti plastiku koja se koristi u lancu opskrbe hranom.

Photo: Carlsberg

Nastoji smanjiti oslanjanje tržišta na fosilna goriva razvijanjem potpuno biljne plastike, a novi materijal sličan plastici razvijen je od šećera, kukuruza, pšenice i repe.

Photo: piqsels

Taj čudesni materijal koji je prijeko potreban ovome svijetu, izrađen je od biljnih šećera i u potpunosti bi se razgradio u roku od godinu dana u komposteru, što je uistinu odlična vijest.

Photo: avantium_

To bi moglo donijeti veliku promjenu u svijetu, jer je zagađenje plastikom danas veliko pitanje i ono neprestano raste, a plastične boce i komadići mikroplastike mogu se naći na svakoj pojedinoj plaži na svijetu i utječu na morski život.

Photo: paperflare

Još 1950. godine globalna populacija od 2,5 milijardi proizvela je oko 1,5 milijuna tona plastike, međutim, do 2016. godine stanovništvo veće od sedam milijardi proizvelo je više od 320 milijuna tona plastike.

Očekuje se da će se ta brojka povećavati i udvostručiti do 2034, stoga je svaki napor da se smanji proizvodnja plastike od vitalnog značaja tako da su dva prototipa važan korak ka ostvarenju njihove krajnje ambicije o prelasku na tržište.