FOTO by Instagram @talesofhorizon / @breadandbasil
Cherry pie – ova pita od višanja je američki klasik
Za sve fanove američkih recepata, imamo pravu poslasticu za vas!
Sezona višanja je tu i iskoristit ćemo ju najbolje kako znamo. Upravo zato vam danas donosimo popularni američki recept koji osvaja srca svih koji ga probaju.
Za ovaj recept trebat će vam dobro raspoloženje, omiljena muzika i čaša osvježavajućeg ljetnog pića po izboru.
Sastojci
- Gotova kora za pitu
- 4 i 1/2 šalice prepolovljene svježe višnje bez koštica
- 2/3 šalice (135 g) šećera
- 1/4 šalice (28g ) kukuruznog škroba
- 1 žlica (15 ml) limunovog soka
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice ekstrakta badema
- 1 žlica (14g ) hladnog neslanog maslaca, narezanog na male kockice
- 1 veliko jaje razmućeno s 1 žlicom mlijeka (15 ml)
- po želji: grubi šećer za posipanje po kori
Upute
U velikoj zdjeli pomiješajte višnje, šećer, kukuruzni škrob, limunov sok, vaniliju i ekstrakt badema dok se temeljito ne sjedine. Stavite punjenje sa strane u hladnjak dok se pećnica zagrijava.
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Razvaljajte gotovo tijesto za pitu: na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jedan dio gotovog tijesta (drugi držite u hladnjaku). Filom nadjenite koru. Na vrh fila stavite komadiće maslaca.
Izvadite drugi disk ohlađenog tijesta za pitu iz hladnjaka. Tijesto razvaljajte u krug promjera 12 centimetara. Pomoću kotača za pecivo, oštrog noža ili rezača za pizzu režite trake tijesta.
Pažljivo navucite trake jednu ispod druge, povlačeći trake prema potrebi. Pritisnite rubove traka u donje rubove kore pite kako biste ih zapečatili.
Malim nožem za rezanje odrežite višak tijesta. Ako želite, rubove vilicom presavijte ili presavijte.
Lagano premažite vrh kore jajetom te sve pospite krupnim šećerom. Stavite pitu na veliki lim za pečenje i pecite 20 minuta.
Držite pitu u pećnici, smanjite temperaturu na 190 stupnjeva i pecite dodatnih 30-35 minuta. Nakon prvih 20 minuta vremena pečenja, stavite alu foliju na vrh pite kako biste spriječili da rubovi prebrzo porumene.
Prije posluživanja pustite da se pita potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Ostatke čvrsto pokrijte i čuvajte u hladnjaku do 5 dana.