FOTO by Instagram @gackaa_17.8 / @house_bulog

Putovanja

Čarobna vrila Gacke i rustikalni mlinovi mame nas na izlet u prirodu!

Daria Lovrić 18. listopada 2022.

Mir, prirodne ljepote i domaća kuhinja glavni su aduti ove čarobne doline

Napokon uživamo u šuštanju lišća pod nogama, mirisu pečenih kestena, toplim sunčevim zrakama i božanstvenoj prirodi okupanoj raskošnom paletom boja. Kako ne bismo narednih nekoliko mjeseci proveli ispod dekice unutar svoja četiri zida, bacili smo se u potragu za predivnim lokacijama u kojima ćemo jesen doživjeti u njezinom punom sjaju.

Zaštićena Velebitom i Kapelom, dolina rijeke Gacke poznata je po svojim zeleno-plavim tonovima, mlinovima i domaćom kuhinjom koji čine savršen bijeg od svakodnevice.

Zeleni tonovi u jesen poprimaju jarko crvene, žute i tople smeđe nijanse koje cijelom doživljaju daju jednu romantičnu notu koju ne želite propustiti.

Jedno od najpoznatijih izvora rijeke Gacke je Majerovo vrilo. U posjetu Majerovom vrilu možete uživati u božanstvenoj prirodi i starim tradicionalnim mlinovima ili ”malenicama” koji će vam poslužiti kao rustikalna foto kulisa.

Tijekom prošlog stoljeća na području izvora Gacke bilo je oko 60 mlinova, a danas je kompleks mlinova obnovljen, pa lokalne obitelji ponovno rade na njima. I sami posjetitelji mogu doživjeti proces proizvodnje i ovdje kupiti svježe samljeveno domaće brašno.

Majerovo vrilo 1
Majerovo vrilo
Majerovo vrilo 2
Majerovo vrilo
Majerovo vrilo

Dolina Gacke jedna je od popularnijih destinacija kontinentalne Hrvatske jer ovdje možete uživati u čarima seoskog, ali i rekreacijskog turizma. Okušajte se u ribolovu, istražite biciklističke staze uz rijeku i obližnji grad Otočac, a možete iznajmiti i kanu za plovidbu.

Ako se odlučite istražiti i ostala vrila Gacke, Tonković i Klanac, svakako posjetite bistro Vrilo Gacke i uživajte u raznim delicijama ličke kuhinje poput jela s roštilja, domaćeg pršuta, sira škripavca i mnogih drugih.

Ova jesen podarila nam je lijepe i sunčane dane, stoga bi ih bilo šteta provesti u zatvorenom. Okupite frendice, obitelj ili bolju polovicu i uputite se na kratki izlet koji će vam zauvijek ostati u sjećanju.