FOTO by Instagram @spookyhorrorhalloween
Bundeva – kraljica jeseni! Evo zašto trebamo češće jesti bundevu!
Nekoć davno, bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu. Ondje su je predstavili doseljenicima, kojima je također postala važan dio prehrane i nezaobilazan dio blagdanskog stola za Dan zahvalnosti. Smatra se da ju je u Europu donio Kolumbo, gdje je prvotno služila kao hrana za stoku. […]
Nekoć davno, bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu. Ondje su je predstavili doseljenicima, kojima je također postala važan dio prehrane i nezaobilazan dio blagdanskog stola za Dan zahvalnosti.
Smatra se da ju je u Europu donio Kolumbo, gdje je prvotno služila kao hrana za stoku. Danas se bundeva nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.
Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena. Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora.
Jesen je vrijeme kada police tržnica i trgovina preplavljuju bundeve. Riječ je o povrću bogatom hranjivim tvarima koje jača cijeli organizam, a koje često zapostavljamo na jelovniku. Donosimo nekoliko razloga zašto biste trebali uvrstiti bundevu u jelovnik!
Održava težinu
Bundeva je povrće slatkog i brašnastog mesa žute boje te narančaste kore, a može težiti od 10 kilograma nadalje. U stotinu grama njezina ploda nalazi se nešto manje od 30 kalorija i 90 posto vode, zbog čega se smatra dijetalnom namirnicom. Povrh svega, redovita konzumacija snižava loš kolesterol u krvi.
Zaštitnik imuniteta
Boja njezina mesa i kore sugerira da je riječ o povrću bogatom beta-karotenom. Riječ je o antioksidansu koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet. Osnaživanju organizma pomoći će i vitamini C, E i K, koji se također nalaze u ovom povrću, te kalij, kalcij i željezo.
Potiče rad probave
U bundevi se nalazi mnoštvo prehrambenih vlakana. Pektin i celuloze poboljšavaju probavu i umiruju želučane teškoće, pa se veća konzumacija ove namirnice preporučuje osobama koje pate od zatvora i upale debelog crijeva.
Izvor proteina
Od mesa bundeve, mnogo kaloričnije i hranjivije su njezine koštice, u kojima se nalazi 45 posto masti i 25 posto bjelančevina, pa se smatraju odličnim izvorom proteina biljnog porijekla. Proteini nadomještavaju oštećene i odumrle stanice bubrega, jetre i mišića, kao i kose, noktiju i kosti.
Za kraj, donosimo vam jedan pravi jesenski recept u kojem ćete uživati s obitelji:
Pikantna juha od bundeve
Sastojci
- pola šalice kuhane bundeve
- 3 šalice povrtnog temeljca
- 1 srednja nasjeckana mrkva
- 1 bijeli nasjeckani luk
- ljuta paprika, prah đumbira, sol, papar
- 2 češnja češnjaka
- sjemenke i ulje bundeve
Priprema
Pirjajte luk i češnjak tri do četiri minute, dodajte mu mrkvu i pirjajte još pet minuta. Ubacite bundevu, začine i temeljac. Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 20 do 30 minuta, sve dok se mrkva ne skuha. Za to vrijeme u pećnicu ubacite očišćene sjemenke bundeve. Prije serviranja pospite s tostiranim sjemenkama i poškropite s par kapi ulja sjemenki bundeve.
Bundeva, sa svim svojim svojstvima, uistinu je prava kraljica jeseni. Bitno je uvrstiti ju u svoju prehranu, no sjetite se da je svo povrće zdravo i da ga bismo trebali jesti na dnevnoj bazi. U doba prehlada i šmrcanja, zaštitite se vitaminima iz prirode.