FOTO by Instagram @savvas_grk / @felice.m85 / @lorenza_ppl

Dom

Bugenvilija – kraljica cvijeća koja svakom vrtu donosi mediteranski štih

Daria Lovrić 28. lipnja 2024.

Raskošni cvjetovi intenzivnih boja predivan su ukras svakog vrta...

Ljeto je na vrhuncu i jedva čekamo odlazak na more. Milijun je asocijacija koje nas vežu za ljetni godišnji odmor – more, plaža, sunce, miris soli i kreme za sunčanje, horda turista, lubenica i ona prekrasna biljka koju viđamo u dvorištima vila duž jadranske obale.

Uvijek smo se divili njezinoj ljepoti i raskošnim ružičastim cvjetovima. Upravo smo zato odlučili istražiti sve o kraljici mediteranskih vrtova – bugenviliji.

Odlična je vijest da je predivnu bugenviliju vrlo lako posaditi i uzgajati, a u njenoj raskošnoj ljepoti možemo uživati sve do jeseni. Ovu drvenastu penjačicu, otkrio je botaničar Philibert Commercon u 18. stoljeću i dao joj ime po Louisu Antoineu de Bougainvilleu, francuskom moreplovcu koji je oplovio svijet te ju donio iz Brazila u Francusku.

Nama najpoznatija bugenvilija je tamnoružičaste boje, no vrtove krase i one nastale križanjem – žute, narančaste i crvene.

Kako uzgajati raskošan cvijet zamamne ljepote?

Bugenviliju možete posaditi u kasno proljeće ili rano ljeto. Kao što možete pretpostaviti voli sunce i osunčane prostore, a može podnijeti visoke temperature koje se penju iznad 35 stupnjeva. Upravo je zato viđamo kako krasi mediteranske vrtove, kuće, pergole, verande i terase. Ako joj osigurate potporanj, Bugenvilija će se raširiti po podu i stvoriti „tepih“ od cvijeća.

Ono što nas posebno oduševljava je da i mi kontinentalci možemo uživati u raskošnoj ljepoti bogatih cvjetova jer se može saditi i u kontinentalnim krajevima, ali na nešto drugačiji način. Preporučuje se sadnja u teglama kako bi se biljka mogla unijeti u kuću čim temperatura padne ispod 12 stupnjeva.

Bugenviliju ne treba često zalijevati i u njezinom slučaju vrijedi “manje je više“ – pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena.

Obično cvjeta u kasno proljeće i rano ljeto, a svoj će vrhunac i najljepše izdanje pokazati tijekom četvrte i pete godine rasta.

Ono što ovu biljku čini posebnom su obojeni pricvjetni listovi, brakteje, dok je pravi cvijet sitan, pomalo neugledan i skriven.

Želite li unijeti mediteransku atmosferu i pretvoriti svoj vrt u bajkovitu oazu imate sve informacije. Iduće proljeće unesite bugenviliju u vaš eksterijer i uživajte u njezinoj ljepoti i raskošnim bojama.