FOTO by Love and Lemons / healty fitness meals / Food Dolls
Brzi vikend užitak: Jednostavan recept za Crumble od jabuka
Autor: Sara Ritoša
Najomiljenija jesenska namirnica oduvijek mi je bila jabuka. U djetinjstvu bi svake nedjelje cijela kuća zamirisala mirisom jabuka, cimeta i šećera u prahu.
Sada, s obzirom na to da na TikToku često nailazim na recepte koji koriste upravo ta tri sastojka, odlučila sam se vratiti toplini i mirisu djetinjstva te pripremiti brzi kolač s jabukama i cimetom. Taj kolač je idealan za opušteno nedjeljno popodne uz šalicu čaja ili kave.
Izabrala sam crumble od jabuka jer pruža predivnu hrskavu strukturu na vrhu i sočnost jabuka unutar kolača. Ovaj recept vrlo je jednostavan i brz za pripremu, tako da nećete gubiti cijelo popodne u kuhinji. Umjesto toga, imat ćete više vremena za uživanje i druženje s najmilijima.
Sastojci:
Za jabuke:
- 4-5 jabuka (oguljene, očišćene i narezane)
- 2 žlice šećera
- 1 žličica cimeta
- Prstohvat soli
Za “crumble”:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1/2 šalice brašna
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1/2 šalice maslaca (narezanog na kockice)
- Prstohvat soli
- 1/2 žličice vanilin šećera
Upute:
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.
- Jabuke ogulite, očistite i narežite na kolutove ili kockice. Stavite ih u posudu za pečenje i pospite šećerom, cimetom i malo soli. Pomiješajte da se jabuke oblože smjesom.
- U drugoj posudi pripremite “crumble”. Pomiješajte zobene pahuljice, brašno, smeđi šećer, sol i vanilin šećer. Dodajte narezani hladan maslac i trljajte rukama dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Rasprostrite smjesu “crumble” preko jabuka u posudi za pečenje.
- Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 30-40 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđe, a jabuke postanu mekane.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
Poslužite “crumble” od jabuka topao, možda s kuglicom sladoleda ili šlagom prema želji. Uživajte u ovoj jednostavnoj i ukusnoj poslastici!
Dobar tek!