FOTO by Studio Swine

Zabava

Britanski dizajneri pretvaraju plastični otpad iz oceana u vrhunski namještaj

Krešimir Šustić 21. srpnja 2020.

Inovativna ideja koja pomaže u rješavanju otpadne plastike iz oceana!

Poznato je da plastika već desetljećima pustoši naše oceane, uništava vodu i šteti cijelom morskom životu, no to i dalje neke ljude ne sprječava da se na okrutan način odnose prema prirodi.

Dizajneri iz Velike Britanije odlučili su tome stati na kraj, te su pronašli savršen način kako se ponovno može iskoristiti plastičan otpad koji uništava morski svijet.

Na inovativan način aktivno skupljaju plastiku iz mora i s plaža kako bi im mogla poslužiti kao materijal od kojeg izrađuju suvremen i udoban namještaj.

Postali su sve svjesniji problema plastike prije osam godina dok su bili na sveučilištu, a u početku su počeli birati plastični otpad uhvaćen u mreže čamaca u Istočnom Sussexu, no trenutno uglavnom skupljaju materijal s plaža.

Iako ne proizvode masovne stolce, a njihov se rad uglavnom izlaže u muzejima, kažu kako je njihova namjera bila stvoriti “masovnu osviještenost”, te sa svojim dizajnima podići svijest o tom problemu.

Mnoge druge marke također su pronašle inovativne načine za ponovnu upotrebu plastičnog otpada i pretvaranje istog u nešto korisno i višekratno, od sunčanih naočala i skateborda do kapa i uredskog namještaja.

Trominutni video koji donosimo u nastavku prikazuje kako na lađarskom brodu sakupljaju plastiku, tope je u prijenosnoj peći i oblikuju je u stolce, od kojih je svaki napravljen s oko jednog kilograma otpadne plastike, dok stol sadrži nešto više